#Nábelek Zsófi
Nem mindenhol a virsli jelenti a szilvesztert
A szilveszteri szokások között sok különöset találunk, de az étellel és evéssel kapcsolatos újévi hiedelmek a világon mindenütt megjelennek.
TovábbMit kezdjünk a karácsonyi maradékkal?
Szikkadó bejgli, betonkemény mézeskalács, maradék sülthúsok és halászlé - mit kezdjünk a felhalmozódott ételekkel, ha kicsit elszámoltuk a karácsonyi menüfőzést? Tippek a maradékok felhasználására.
TovábbKaramellizált gesztenye
A gesztenye nem csak tölteléknek vagy pürének jó, a karamellizált gesztenye például egy elegáns, ajándéknak is tökéletes verziója. Nem kell hozzá más, csak néhány jó fűszer, egy kis cukor és némi rum. A karamellás gesztenyéhez a legegyszerűbb út, ha…
TovábbA tökéletes bejgli
Mindegy, hogy diós, mákos vagy gesztenyés, bejgli nélkül nincs karácsony. Egyszerű trükkök a tökéletes bejglihez, amihez nem is kell olyan nagy kézügyesség, mint ahogy első ránézésre tűnik. Nálunk minden évben kerül az asztalra bejgli, a kérdés csak…
TovábbKarácsonyi ételek a világból
A karácsonyi lázban könnyű elfelejteni, hogy valójában az egyik legnagyobb keresztény ünnepre készülünk, nem pedig a globális kapitalizmus leglátványosabb eseményére. Mindkettőnek megvan a maga szépsége, de vegyük át, mik a világ legnépszerűbb…
TovábbZserbó, egyszerűen
A hajszálvékony lapok és a tökéletes barack-dió arány teszi kihagyhatatlanná a zserbót karácsonykor, és valójában egy nagyon könnyen összerakható sütemény, amihez a kulcs a zsír és a házi baracklekvár. Minden kelt tésztának jót tesz a zsír, de az…
TovábbHa karácsony, akkor halászlé - de milyen?
Bajai, szegedi, tiszai, passzírozott, nem passzírozott, tésztával, tészta nélkül, paradicsommal vagy anélkül. Kevés megosztóbb téma van a gasztronómiában, mint a tökéletes halászlé, pedig valójában egy a lényeg: legyen benne tisztességes alapanyag,…
TovábbPorchetta
Feltekert, töltött, ropogósra pirult bőr, szaftos hús, fűszeres töltelék, ami órákig készül a sütőben. A nagydarab húsok sütése sem ijesztő, ha kicsit figyelünk a hőfokokra. A porchetta Olaszország középső régióinak, különösen Róma egyik jellegzetes…
TovábbSalátafőzelék
Egyszerű és gyors fejes saláta receptek, mert a saláta nem csak az eceteset jelenti, és igen, akár adhatjuk melegen is. Fejes saláta sülve és főve, izgalmasan, másképp. A tavasz egyik első jele, hogy a piacokon megjelennek friss és zsenge fejes…
TovábbEgyünk zsenge retket, amíg lehet!
Hónapos retek, fekete retek, sörretek és jégcsapretek - mit tudnak a különböző fajták és hogyan érdemes felhasználni őket?
TovábbLegyél profi a konyhában, főzz alaplevet!
Jó, de egyáltalán, mi az? Egyszerű alaplevek, amelyek néhány óra ráfordítással később nagyon sok ízt adnak az ételeinknek, és cserébe még a maradékokat is felhasználjuk a konyhában.
TovábbVan élet a csiperkén túl
Gombát enni jó, főleg, ha nem gumisra főzött, sötétszürke és íztelen formában kerül a tányérra. Tudnivalók a legjobb tavaszi gombákról.
TovábbTöltött gombafejek
Nagyjából március közepén kezdenek megjelenni a különböző gombafajták, amelyeket nem csak a hipermarketekben, hanem piacokon és speciális gombaboltokban is érdemes keresgélni. Az egész évben elérhető csiperkék mellett ilyenkor jelennek meg az…
TovábbEgyszerű gombaleves
Az alábbi gombaleves recept jól variálható nagyobb, húsos gombákkal és kisebb, zsengébb fajtákkal is. A fehérborecettől friss, savanykás ízű lesz, ami nagyon jól áll a gomba mély földességének. A megtisztított gombákat a hőkezelés elején nem szabad…
TovábbA léböjt sem mindig szenvedés
Ha tudatosan, előre megtervezzük a léböjtkúrát, akkor elkerülhetjük, hogy fontos vitaminoktól és nyomelemektől essen el a szervezetünk. Néhány tanács a léböjtözéshez.
TovábbFlamiche: zöldséges pite
Pitét szerencsére nem csak gyümölcsökből, hanem zöldségekből is süthetünk, amelyek felérnek egy tápláló tízóraival vagy uzsonnával. Quiche, flamiche, sós piték. A zöldséges pitéket, vagyis quiche-eket a franciáknak köszönhetjük - ezek a sós piték…
Tovább