Töltött gombafejek

Töltött gombafejek

Leírás:

Nagyjából március közepén kezdenek megjelenni a különböző gombafajták, amelyeket nem csak a hipermarketekben, hanem piacokon és speciális gombaboltokban is érdemes keresgélni. Az egész évben elérhető csiperkék mellett ilyenkor jelennek meg az izgalmasabb ízű gombák is, mint a kucsmagomba, a szegfűgomba vagy a gévagomba. Ha friss erdei gombához jutunk alapszabály, hogy bevizsgálás után kezdjünk csak el vele dolgozni, ha szeretnénk elkerülni egy kisebb gyomorrontást vagy egy komolyabb mérgezést. Könnyen összedobható az alábbi töltött gombafej, amihez a tölteléket tulajdonképpen elég egy tálban kikeverni, a gombákba kanalazni, és már süthető is. Jól megy hozzá a fokhagyma is, viszont az adagolásával érdemes vigyázni: egy apró darab, akár egy negyed gerezd is elég néhány gomba ízesítéséhez, a gomba ugyanis nagyon könnyen felszívja az ízeket, fűszereket.

Elkészítés:

  1. A gombákat megtisztítjuk a tönkjét kiszedjük - ezt megsüthetjük külön vagy tehetjük később levesbe is. A gombák belsejét sózzuk, borsozzuk.

  2. A töltelékhez a sajtokat, a tejfölt és a kakukkfüvet elkeverjük, kevés sóval ízesítjük.

  3. Megtöltjük vele a gombákat, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Sütés előtt tehetünk a gombafejek alá vékony szalonnaszeleteket, hogy tovább ízesítsük.

  4. Tipp: a kimaradt tölteléket kenyérszeleteken is megsüthetjük, de kanalazhatjuk burgonyára vagy más gyökérzöldségre is sütés előtt.

Értékeld a receptet:
Hozzászólások:

Kapcsolódó receptek

Tepsis sült krumpli fokhagymával és snidlinggel