Érdekességek

Karácsonyi ételek a világból

A karácsonyi lázban könnyű elfelejteni, hogy valójában az egyik legnagyobb keresztény ünnepre készülünk, nem pedig a globális kapitalizmus leglátványosabb eseményére. Mindkettőnek megvan a maga szépsége, de vegyük át, mik a világ legnépszerűbb karácsonyi ételei!

Húsvét után a kereszténység legnagyobb ünnepe a karácsony, amelyet rengeteg nem-keresztény is ünnepel a világon. Minden nemzetnek megvan a saját karácsonyi szokás-gyűjteménye, amely a készülődésre, ajándékozásra és az ünnepi ételekre ugyanúgy vonatkozik.

Bár nem vagyunk halevő nemzet, Magyarországon hagyományos karácsonyi ételnek számít a halászlé és a rácponty, vagy akár a rántott hal is. A töltött káposzta szintén kötelező elem, de a sült kacsa vagy libahús is gyakori az asztalon. A sütemények sora sem rövid, alap, hogy legyen mákos, diós, esetleg gesztenyés bejgli, nem hiányozhat a zserbó, a hókifli, a linzer meg persze a mézeskalács, és ha jut rá energiánk, akkor készíthetünk saját szaloncukrot is.

Az Egyesült Királyság sem a könnyed karácsonyi ételeiről híres, gyakoriak a sült húsok, az egészben sütött szárnyasok, a mázas sült sonka, de a legkülönlegesebb a Wellington-bélszín, amit leveles tészta kéregben, gombával sütnek egészben. Köretnek jár kelbimbó, kenyérmártás, brandy-s vaj, vörösáfonya szósz. Desszertek közül a legjellegzetesebb a christmas pudding, amelynek az alapja többféle aszalt gyümölcs, hagyományosan marhafaggyúval készítik és általában minimum egy hónapig érlelik - magas alkoholtartalma miatt nem romlik meg ennyi idő alatt sem.

 A svédek is nagy karácsonyozók, a svéd ünnepi asztalon (smorgasbord) elsősorban a halak uralkodnak, de népszerűek a húsgombócok, kolbászok, sült sonka, köretnek a vöröskáposzta, rozskenyerek, cékla. Italnak pedig a jellegzetes julmust vagy a glögg. A norvégok népszerű karácsonyi hala a lúgos lutefisk, a szárított, füstölt bárányborda, a pinnekjott, desszertnek a sáfrányos kelt tészta, a lussekatter vagy a multekrem, egy gyümölcsös, tejszínhabos édesség.

A mediterrán térség is erős karácsonyi felhozatalban: az olaszok többféle karácsonyi kalácsot készítenek, amelyek közül a leghíresebb a panettone, de ott a fűszeres panforte, a könnyű pandoro és a nápolyi pastiera. Spanyolországban a jamón és más sült húsok mellett a tenger gyümölcsei is az asztalra kerülnek, gyakori a turrón nevű fogfájdítóan cukros édesség, valamint a királyok tortája, a roscón de reyes.

Ahogyan a mediterrán nemzeteknél, úgy a franciáknál is térségről térségre változnak a jellegzetességek, de a leghíresebb karácsonyi fogások között van a Buche de Noel, vagyis a fatörzstorta, a gesztenyével töltött pulyka és persze a foie gras.

Vissza