Érdekességek

Van élet a csiperkén túl

A fehér és a barna csiperke, nagytestvérük a portobello általában egész évben található a hipermarketekben is, de az igazi gombaszezon tavasszal és ősszel van. Ilyenkor találkozhatunk a legizgalmasabb gombákkal, amelyek szerencsére túlmutatnak a szétfőzött napközis szürke gombalevesen vagy gombapörköltön.

Miért jó gombát enni? Inkább lehetne az a kérdés, hogy miért nem eszünk több gombát, de a szürke leveseknek biztos, hogy van köze ehhez. Tulajdonképpen a legjobb rostforrás, emellett magas ásványianyag- és vitamintartalma van, és egyáltalán nem elhanyagolható, hogy a fehérjetartalma is kiemelkedő.

Ott van például az apró agyakhoz hasonlító kucsmagomba, amit főleg március és május között lehet erdőkben vagy piacokon megtalálni. Tele van káliummal, foszforral, vassal, kalciummal, niacinnal és rengeteg D-vitaminnal. A csupa jó nyomelem mellett még az íze is a legjobb gombák közé emeli: húsos állaga, fűszeres íze miatt sütve, levesként és tésztákhoz mártásként is nagyon jó választás, szóval érdemes kihasználni a szezonját.

A szegfűgombát (a piacok és a szaküzletek mellett) főleg mezőkön, legelőkön találjuk, ahol nagy csoportokban terem. Csibeláb gombának is hívják. Kecses, karcsú gombafajta, kifejezetten szép kalappal, ez is egy fűszeres illatú és ízű gombafajta.

A laskagomba nem a klasszikus kalapos, ez egy főleg lombhullató fákon termő fajta, de szerencsére hipermarketekben is megtalálható. Niacin, kálium, foszfor, folsav, magnézium és nátriumtartalma magas. Ugyanígy fákon nő a taplógomba, vagy más néven gévagomba, de ez sokkal vaskosabb a laskához képest. Nagyon könnyű észrevenni, a friss gévagomba ugyanis erőteljes kénsárga színével azonnal kitűnik mindenhonnan. Szerencsére nem lehet összetéveszteni mérgező fajtákkal, de azért néhány dologra érdemes odafigyelni: fogyasztás előtt mindenképp hőkezeljük, különben hányingert okoz, illetve csak a puha, lágy részeket szedjük le. A géva idővel megkeményedik, fás lesz és kifejezetten kesernyés, ami főzéssel sem tűnik el. Forrázva lehet salátába használni, rántani, sütni - húsos állaga miatt sokféleképpen felhasználható fajta.

Az viszont minden felsorolt gombafajtánál megegyezik, hogy az előkészítés során nem szabad bevizezni, vagy esetleg megmosni. A gombák ugyanis képesek szinte bármennyi vizet magukba szívni, így még a főzés előtt felvizezhetjük az amúgy jó ízű gombákat akár egy óvatos mosással. Érdemes inkább finom ecsettel lesepregetni róla a földet, homokot, szennyeződéseket, és ha a gomba jellege megengedi, akkor esetleg a külső, vékony héjréteget lehúzni - de ezzel is értékes tápanyagokat és ízt vesztünk. Ha pedig friss gombához jutnak, próbálják ki friss zöldfűszerekkel ízesíteni - különösen jól illik hozzá a petrezselyem, a kakukkfű vagy a koriander.

Vissza