Érdekességek

Együnk zsenge retket, amíg lehet!

Hónapos retek, fekete retek, sörretek és jégcsapretek - mit tudnak a különböző fajták és hogyan érdemes felhasználni őket?

 

A sörretek, amit egyébként vajreteknek is hívnak, egy kicsi, kerek fajta, ami onnan kapta a nevét, hogy Németországban gyakran adják sörkorcsolyaként. Lédús, roppanós retek, ami a többi társához képest kifejezetten édeskés, egyáltalán nem csíp, úgyhogy frissen, sózva, salátának bátrán fogyasztható.

A hónapos retek a legismertebb fajta: apró, rózsaszín héjú, belül hófehér vagy enyhén pirosas színű. Tavasszal és ősszel kerül a piacokra, nem bírja jól a meleget és a száraz talajt, olyankor válik kifejezetten kesernyéssé és kellemetlenül csípőssé a benne lévő illóolajoknak köszönhetően. A hónapos retek megtisztított levelei is felhasználhatóak, készülhet belőle a klasszikus, bazsalikomos recept alapján pesto, de házi gyümölcs- vagy zöldséglevek kiegészítője is lehet. A hónapos reteknek nyersen nagyon magas C-vitamin és káliumtartalma van.

Roppanós, enyhén csípős fajta az óriásira nőtt jégcsapretek, amelyhez küllemben és méretben hasonló a japán retek, vagyis a daikon. Utóbbinak több fajtája is ismert, van, amelyik édeskés és olyan is van, ami kifejezetten csípős - a sakurajima például egy kerek daikonfajta, amely akár tíz kilós súlyt is elérhet. Érdekessége, hogy a hófehér vagy a zöldes árnyalatok mellett rózsaszínes, sárgás színek is keveredhetnek a fehérrel, emellett ropogós, lédús zöldség, tehát nem csak az ételek díszítéséhez használják elsősorban.

A fekete vagy téli retek a legcsípősebb a sorban - ráncos, enyhén vastag héja is jelzi, hogy ez nem egy könnyű tavaszi zöldség, viszont annál hasznosabb a hideg évszakokban. Elősegíti az emésztést, a mustárolaj-tartalma erősíti az immunrendszert, nagyon magas a C-vitamin, folsav, kálium, mangán, magnézium és kalciumtartalma. Fogyasztását nyersen ajánlják pont a vitamintartalma miatt, és levet is szoktak készíteni belőle: ehhez a feldarabolt vagy ledarált retket enyhén megcukrozzák, ami kivonja a zöldség víztartalmát, ezt pedig mézzel, citromlével ízesítik.

Azért nem csak a téli retkeket érdemes fogyasztani, ha jót akarunk tenni a szervezetünkkel: magas a rosttartalmuk, ami segíti az emésztést és segít a salaktalanításban, úgyhogy a tavaszi diéták és böjtök kiváló alapanyaga a retek. Joghurttal, olívaolajjal, akár egy kevés friss mentával egy török-ihletésű salátát is készíthetünk belőle, amit nem csak köretként érdemes fogyasztani.

Vissza