Érdekességek

Nem mindenhol a virsli jelenti a szilvesztert

A szilveszteri szokások között sok különöset találunk, de az étellel és evéssel kapcsolatos újévi hiedelmek a világon mindenütt megjelennek.

 

Vannak olyan népszokások és hiedelmek, amelyek úgy öröklődnek, hogy szinte észre sem vesszük: én például azt tanultam, hogy a seprést a bejárati ajtótól befelé kezdjem, a táskámat meg sose rakjam a földre, de egyikről sem gondoltam semmit, csak hogy így kell. Aztán megtudtam, hogy “kifelé” söpréssel a szerencsét is kisöpröm, a táskából meg kiszökik a pénz, ha a földön tárolom, meg a kés ajándékba sose jó, üresen pénztárcát adni sem; szóval nehéz a hétköznapi dolgok között eligazodni.

Én még nem találkoztam olyannal, aki ne hallott volna arról, hogy szilveszterkor mik a kötelező körök: lencsét kell enni, pezsgőt kell inni, csirkét vagy más kapirgálósat nem szabad, a sertés teli találat, és valamilyen fura oknál fogva a virsli is kötelező az asztalon. Hasonló szokások persze a világ minden táján felbukkannak, akár január elsején ünneplik az újévet, akár más dátumra esik.

Ott van például a japánok kagami mochija. A mochi egyszerre ragacsos, puha, tömör, de lágy édesség, amely ragacsos rizslisztből készül, általában vörösbab-pasztával töltik meg. Kisebb falatokban fogyasztva is érezni a fojtósságát, de az újévkor fogyasztott mochit gyakran egyben eszik. Ez az idősebbekre rendkívül veszélyes, de ettől még persze érdemes kipróbálni, csak ha lehet, akkor inkább kisebb falatokban élvezzük.

A spanyolokról szerencsére ritkán hallani, hogy a szilveszteri tradíciók áldozatokat szednek: mire éjfélt üt az óra, tizenkét szem szőlőt kell megenni, hogy jó szerencsét hozzon az újévre. A hollandoknál az oliebollen a szilveszteri étel: egy, a fánkhoz hasonló tésztát sütnek olajban, általában ribizlivel vagy mazsolával, majd még forrón porcukorba forgatják. Éjszaka az utcán is árulják.

Aztán ott vannak a különböző torták, a királyok tortái: a mexikói (és spanyol) rosca de reyes, a francia galette vagy gateau des rois, a görög vasilopita. Általában újévkor eszik, de egyes kultúrákban és vallásokban a királyok tortái Vízkereszthez kapcsolódnak. Gyakran egy kis figurát vagy aprópénzt rejtenek a süteménybe, és aki megtalálja, annak a következő évben szerencséje lesz.

Vissza