Érdekességek

A léböjt sem mindig szenvedés

Ha tudatosan, előre megtervezzük a léböjtkúrát, akkor elkerülhetjük, hogy fontos vitaminoktól és nyomelemektől essen el a szervezetünk. Néhány tanács a léböjtözéshez.

 

Sokan a bikiniszezon hajrájában esnek neki a léböjtkúrának, hátha az valamilyen gyors és látványos eredményt hoz, de egy léböjtnek ennél több haszna is lehet. A böjtnek több jelentése van, de a végeredmény mindegyiknél ugyanaz: önmegtartóztatás, megvonás, valamilyen formában tartózkodás az evéstől és az ivástól, amelynek lehet vallási, egészségügyi és még ezer más oka. Alapvetően a böjt nem fogyókúrát jelent, tehát nem a testsúly csökkentése a cél, hanem a test tehermentesítése, ami bizonyos ételekről való lemondással jár, hogy ezt vallási okból vagy bikiniszezonból csináljuk, lényegében mindegy.

Minden böjtnél - legyen az negyven- vagy csak háromnapos - elengedhetetlen a megfelelő folyadékbevitel (napi 2-3 liter), viszont egy léböjtkúra ne tartson tovább egyszerre három napnál. Nem mindegy viszont, hogy radikális koplalásról beszélünk vagy szervezet salaktalanításáról. A képlet baromi egyszerű: ha három napig (vagy akár egy) nem eszünk semmit, az kalóriamegvonást jelent, és ha kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, mint amennyit elégetünk egy nap, akkor nagy eséllyel fogyni fogunk.

Ha egy hétig almalevet iszunk teával és még valamilyen gyümölcslével, akkor ugyan rostokat és szilárd ételt nem juttatunk a szervezetünkbe, gyümölcscukrot viszont annál többet, az meg nem segít sem tisztítani, sem fogyasztani. A léböjtölésre érdemesebb egy kis szünetként gondolni, és inkább hetente 1-2 napként beilleszteni az étrendbe, mint egy kifejezett diétaként, és persze kitalálni, milyen leveket fogyasszunk ezeken a napokon.

A rostok elhagyásával a gyümölcsök és a zöldségek leghasznosabb részei kerülnek ki a képből, pedig a rostok azok, amelyek segítenek megtisztítani, salaktalanítani az emésztőrendszert. Tehát, ha már a léböjtözés mellett döntünk, akkor lehetőleg viszonylag alacsony cukortartalmú alapanyagokat válasszunk. A kevés cukor mellett fontos egy ilyen kúránál, hogy ne essen el a szervezetünk fontos nyomelemektől és vitaminoktól, valamint a megfelelő mennyiségű sóbeviteltől, az alacsony nátriumszint ugyanis olyan mellékhatásokkal jár mint a fejfájás, hányinger, szédülés.

Meglepően sok zöldségből érdemes gyümölcscentrifugával levet készíteni, egyrészt sokkal jobban járunk vele, mintha boltban vennék a méregdrága juice-okat, másrészt magunk állíthatjuk össze, hogy mit szeretnénk a levünkbe tenni. És a gyümölcscentrifugát tényleg nagyon könnyű elmosni, ha nem hagyjuk beleszáradni a tartalmát.

Ha nem akarnak sok gyümölcsöt (és velük együtt sok cukrot) inni, izgalmas levek készíthetők:

  • Karfiolból vagy pagodából, főleg egy kis lime-lével ízesítve, és nyersen egyáltalán nem puffaszt úgy, mint megfőzve. Magas C-vitamin, folsav, kálium, foszfor és kalciumtartalma van, kifejezetten édeskés íze, cserébe alacsony cukor tartalommal.
  • Céklából, amelynek ugyan magasabb a cukortartalma, viszont kiemelkedő kálium, folsav és A-vitamin forrás. Önmagában elég vad az íze, ezért érdemes inkább kiegészítőként használni.
  • Uborkából, főleg héjával együtt felhasználva, magas A-vitamin, foszfor és kalciumtartalma miatt. Viszonylag semleges íze miatt jól kombinálható gyümölcsökkel, céklával, sóskával.
  • Répából, főleg a magas A-, K-vitamin, kálium és nátriumtartalma miatt. Édeskés, emiatt citruslevekkel, de akár egyszerűen savanykás almával is jó kombinálni, meg persze friss gyömbérrel.
  • Sóskából, spenótból, kelből, amelyeknek magas a vas, C-, A-, K-vitamin, kalcium és magnéziumtartalmuk.
Vissza