Salátafőzelék
Egyszerű és gyors fejes saláta receptek, mert a saláta nem csak az eceteset jelenti, és igen, akár adhatjuk melegen is. Fejes saláta sülve és főve, izgalmasan, másképp.
A tavasz egyik első jele, hogy a piacokon megjelennek friss és zsenge fejes saláták, amik elsősorban tojásos nokedli mellett végzik, de szerencsére ennél több is rejlik bennük. A fejes saláta (vagy kerti saláta) szerencsére nem csak ecetesnek való, készíthetünk belőle tartalmas köretet, ami még egy könnyű vacsorának vagy ebédnek is illik.
Mivel a fejes saláta tulajdonképpen bárhol megterem, egyszerű és könnyen beszerezhető alapanyag, a vidéki, paraszti konyha megtalálta a legjobb felhasználási módját, amivel egyszerre lett izgalmas és tápláló fogás belőle. A salátafőzelék ma, első hallásra nem tűnik egy divatos fogásnak, mégis az egyik legjobb dolog, ami fejes salátával történhet. Alig fél óra alatt elkészül, hidegen és langyosan a legjobb, köretként vagy önálló, könnyű fogásként is működik, és nagyon egyszerű mód arra, hogy több zöldséget fogyasszon az ember. Leginkább sült húsokhoz, fasírozotthoz, vagdalthoz illik.
Elkészítés
-
A füstölt húsos szalonnát kisebb kockákra vágjuk és egy lábasban kevergetve zsírjára pirítjuk.
-
Hozzáadjuk az összetört fokhagymát és a megmosott, leszárított és nagyobb darabokra vágott salátát. Kevés vizet aláöntünk, lefedjük és 10-15 percig pároljuk.
-
Sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a tejfölt és néhány percig összeforraljuk. Langyosan vagy hidegen tálaljuk.