Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekAntioxidáns, flavonoid és egyéb nyalánkságok: Miért lehet egészséges a lekvár?

Antioxidáns, flavonoid és egyéb nyalánkságok: Miért lehet egészséges a lekvár?

Kevés olyan ember van, aki ne szeretné a lekvárt: lehet könnyű reggeli, laktató tízórai, édesítheti az ebédet és kiváló édességek társául is szegődhet. Egyszerre finom, és sokan kifejezetten esküsznek arra, hogy a benne lévő temérdek mennyiségű gyümölcs egészségessé teszi, és jótékony hatásokat kölcsönöz ennek a különleges ételnek. De mik is ezek a hatások? 

 

A titok a részletekben rejlik

Kezdjük először is azzal, miből áll a lekvár? A gyümölcs, mint alapanyag magától értetődőnek tűnik, ám ebből sem mindegy, milyen minőségű, érettségű, méretű és ízű hozzávalót választunk. A szilvalekváron kívül azonban ez csupán a harmadát teszi ki a lekvárnak!

A másik jelentős rész az édesítésre használt összetevőkből kerül ki, mely nem feltétlenül jelent nagy mennyiségű cukrot: barnacukor, melasz vagy méz, illetve akár az édesítőszer is hasonló ízélményeket kreálhat. Ez alól szintén kivétel a szilvalekvár, esetében ugyanis nem feltétlenül szükséges a gyümölcs egyébként is magas cukortartalmát emelni, de más, hasonlóan édes gyümölcsnél is tehetünk kivételt. A cukornak nem csupán édesítőszerként van  szerepe, még mielőtt azon gondolkodnánk, hogy kihagyjuk ezt a lépést: ez tartósítja ugyanis a lekvárt, megadva annak egyik legjobb tulajdonságát. Persze vannak más megoldások, mint például a hőkezelés, vagy nemes egyszerűséggel igyekszünk minél érettebb gyümölcsöket válogatni, mely szintén hasonló eredményre vezethet.

Ezután már csak a fűszerezés és esetenként az extra tartósítószer hozzáadása következik, bár utóbbival érdemes csínján bánni.

Azok, akik kedvet kaptak a lekvárbefőzéshez, itt olvashatnak róla bővebben: : https://horvathrozi.hu/erdekessegek/hogyan-jo-fozni/zamatos-illatos-szinkavalkad-telire

A rutinosabb lekvárvarázslóknak pedig korábbi cikkünket ajánljuk, ahol megismerhetnek pár tippet a befőzésről: https://horvathrozi.hu/blogger/lekvarbefozesi-kisokos

Mivel párosítsuk a lekvárt?

Mint az első részben említettük, a gyümölcs önmagában is rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, miért ne lenne ez így a belőle készült ételek esetében is? Itt azonban fontos megjegyezni, hogy a lekvárkészítés folyamata közben némileg veszít az eredeti értékéből: mind víz, mind vitamintartalma csökken, mire a fáról a kenyérre kenjük.  A cukor vagy más, azt helyettestő tartalom általában magas energiaszinttel is bír: főleg, ha valóban pékáruval fogyasztjuk. Ha azonban magas fehérjetartalmú ételekkel párosítjuk, ki is egyensúlyozhatjuk a vércukorszint emelő hatást, és a pozitívumokra koncentrálhatunk.

A különleges szilvalekvár, és egyedi tulajdonságai

Említettük a szilvalekvár a többi lekvártól alapvetően eltérő elkészítési módját: kevesebb cukrot adunk hozzá, vagy egyáltalán nem is teszünk bele. Ez a cukorbetegek számára lehet igazán jó hír, hiszen számukra ez az extra energiabevitel nem feltétlen jelentene pozitívumot. A másik érdekes hatása a szilvának a benne található A-vitaminnak és béta-karotinnak köszönhetően a bőr és a szemek, a látás egészségének megőrzése.

Egyik legfontosabb jó tulajdonsága a szilvalekvároknak azonban az antioxidáns hatásuk. Bár a tanulmányok szerint a nyers szilva C-vitamin tartalma a lekvárkészítési folyamatok előtt magasabb, mint a végterméké, az antioxidáns tulajdonságai pont ennek fordítottjaként alakultak.

Ha megtetszett ez a különleges lekvártípus, akkor ajánljuk neked egy korábbi cikkünk olvasását: https://horvathrozi.hu/erdekessegek/reformkonyha/3-nem-hetkoznapi-modszer-szilvalekvar-elkeszitesere

De mik azok az antioxidánsok?

Az antioxidánsok az oxidáció, azaz a szervezeten belüli „égési” folyamatok közben keletkező káros szabadgyököket hatástalanítják- ezzel csatlakoznak az emésztési folyamatokba. Ezáltal csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulását. Nem csupán a szilvalekvárban találhatóak meg ezek nagymennyiségben: az eper- és a cseresznyelekvár is bír antioxidáns tulajdonságokkal. Az antioxidánsokkal együtt fejtik ki hatásukat a flavonoidok is.

A flavonoidok titka

A flavonoidok első hallásra akár mítikus teremtmények is lehetnének: valójában azonban vegyületek, melyekkel a növények, beleértve a gyümölcsök is, saját életüket, épségüket hosszabbítják meg. Mivel szorosan összefügg a vitaminokkal, nem érhet minket meglepetésként, hogy a C-vitaminhoz hasonlóan az ehhez köthető felfedezések is Szent-Györgyi Albertet dícsérik, aki az emberi szervezetre való hatását vizsgálta. Az antioxidánsokhoz hasonlóan itt is a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását csökkenti, de vírusok, baktériumok és a gombák sem menekülnek tőle, továbbá a sejtek oxigénellátásában is besegíthet.

Számos okunk van tehát azt gondolni, hogy a lekvárok egészségesek. Azonban mind tudjuk, hogy nem ez az egyetlen ok, amiért imádjuk őket: ki tudna ellenállni egy finom barack- vagy málnalekvárnak?

Végül pedig itt van néhány nagyszerű receptünk, amit melegen ajánlunk, ha a cikk meghozta volna a kedvedet. Jó étvágyat!

A klasszikus zserbó új köntösben: https://horvathrozi.hu/receptek/zserbo-egyszeruen

Egy kellemes őszi íz: https://horvathrozi.hu/receptek/citromos-almalekvar

Egy régi kedves édesség: https://horvathrozi.hu/receptek/fahejas-expressz-fankgolyok