5 finom smoothie a tavaszi fáradtság legyőzésére
A smoothie friss vagy fagyasztott gyümölcsökből és zöldségekből készült pépes étel. Eredetileg vagy a fagyasztott alapanyagok felhasználásával vagy a friss alapanyagokhoz hozzáadott jégkocka lédúsító hatását kihasználva készült, de ez napjainkra már nem feltétel.
A levekhez képest a különbség az, hogy a smoothie a termések rostjait is tartalmazza (ezért mondjuk, hogy étel, nem pedig ital), a turmixhoz képest pedig az, hogy ez utóbbi általában tejjel vagy tejszínnel készül.
A smoothiekat érdemes általában friss zöldségekből vagy gyümölcsökből készíteni, hiszen így lehetünk biztosak abban, hogy nem sérül a beltartalmuk. Ha magunk találunk ki recepteket jó, ha igyekszünk magasabb és alacsonyabb nedvességtartalmú terméseket vegyíteni, és lehetőség szerint kerüljük a gyümölcsök és zöldségek keverését.
Kora tavaszi smoothie
Amikor még nem nagyon mozdul a természet, se erdő-mező, se a kert nem ad még friss terményeket, nézzük meg az átteleltethető termések kínálatát. Megfelelő körülmények között kiválóan áttelel a pincében a cékla, répa, zeller, brokkoli, a télálló alma. Ezek képezhetik a smoothie alapját. A hígításhoz használhatunk házilag eltett nyers paradicsomlevet, a felturbósítást pedig szolgálhatja egy kevés torma vagy gyömbér. A zöldség smoothiek-hez bátran adagolhatunk olajos magvakat (tökmag, napraforgó, dió) vagy hidegen sajtolt olajokat, hogy biztosítsuk a zsírban oldódó vitaminok felszívódását is.
Tavaszi smoothie
Az elsők között bújik ki a földből a friss petrezselyem, spenót, újhagyma. A „tél alá vetett” zöldségek gyakran már a havas időszakban is megajándékoznak friss hajtásaikkal. A házi zöld leveleseket érdemes kiegészíteni a szintén korán kibújó pitypang- és menta-levelekkel, és ha lének egy kis uborkát adunk hozzá, már kész is a kikeleti smoothie.
Gyümölcsös smoothie
A bogyósok, mint a málna, eper, áfonya, kökény, szeder bőven eresztenek levet a pépesítés után, így érdemes sűrítő hatású gyümölccsel kiegészíteni a válogatást, ilyen lehet például a banán.
Déligyümölcs-smoothie
Kiválóan feltölthetjük a C-vitamin raktárainkat déligyümölcsökből készült smoothie-val. A narancs, citrom, grapefruit, mandarin, klementin, mangó, csillaggyümölcs, banán íze nagyon kellemes összhangot ad, miközben nem csak vitaminokkal, de tápanyagokkal is bőségesen ellát. A citrusok a mikrobális betolakodókkal szembeni védettségről is gondoskodnak. Ha szeretnénk még tovább turbózni, tegyünk hozzá pici gyömbért és egy kis mézet is.
Smoothie azoknak, akik nem kedvelik az édes ízeket
Ha smoothie-kra gondolunk, gyakran édes vagy legalábbis édeskés ízű ital jut eszünkbe. Tény, hogy a zöldségek közül is többnek van édes íze (cékla, répa), illetve a gyümölcs alapú keverékek esetében kézenfekvő a végeredmény viszonylag magas cukortartalma. Azok számára, akik nem akarnak kimaradni a jóból, de megmaradnának a savanykás, zöld- vagy éppen csípős, pikáns ízeknél, az a jó hír, hogy számukra is vannak lehetőségek. A zellerből, zellerszárból, paprikából, tormából, újhagymaszárból vagy snidlingből, esetleg kevés chilivel vagy csípős paprikával megbolondítva készült smoothie kifejezetten egyedi ízvilágot ígér.