Zöldséges édességek, amiket gyermekkel is elkészíthetsz
Gyermekeinkkel nem csak azért érdemes időt eltölteni a konyhában, hogy önellátásra és különböző konyhai praktikákra neveljük őket. Számos egyéb, az életben hasznos ismeretet tudnak elsajátítani ebben a közegben. Az egyik legkézenfekvőbb ezek közül a tudatos táplálkozás alapjai. Mégis be kell vallanunk, hogy édes finomságok nélkül erre az útra vezetni őket is nehéz.
Ha nem tudod, hogyan vágj bele a tudatos étkezéshez vezető útba, mutatunk pár finomságot, ami nem csak egészséges, de gyermekekkel együtt is könnyen elkészíthető.
A kezdeti szakaszban érdemes mindenképp eredendően magas cukortartalmú zöldségeket és gyümölcsöket választanunk, mint a banán, cékla, édesburgonya valamint répa. Nem csak kalória- és vitaminbevitel szempontjából fontosak a zöldségek sütés közben, a végeredmény állagán is sokat javítanak.
Fűszerezésben is törekedjünk a süteményeinkben egyébként is visszaköszönő repertoárból választani, mint a kakaópor, fahéj, szegfűszeg és vanília.
Mindent bele poharas sütemény
2 bögre rozsliszt
2 tk Horváth Rozi szódabikarbóna
1 csipet só
1 bögre méz
3 egész tojás
fél pohár olaj
fél pohár zabpehely
1 cékla reszelve
1 alma reszelve
1 répa reszelve
1 tk Horváth Rozi fahéj őrölt
Semmi más teendőnk nincs, mint minden összetevőt egy nagy keverőtálba önteni, majd homogén masszává keverni és sütőpapírral bélelt tepsiben 150 fokon tűpróbáig sütni. A hozzáadott cékla és répa miatt élénk színű süteményt kapunk majd, amit a gyermekek is örömmel próbálnak ki. Ha bevonjuk gyermekeinket a folyamatba, kezdjük azt már a zöldségek és gyümölcsök kiválasztásánál. Legyen az ő kedvenc almájuk a sütemény alapja!
Csicsókafánk
180 g csicsóka
60 g vaj
200 ml víz
150 g rozsliszt
2 db tojás
Horváth Rozi szerecsendió ízlés szerint
1 csipet só
3 dl napraforgó olaj
A csicsókát hámozzuk és főzzük meg, majd egy aprítógép segítségével pürésítsük. A vizet tegyük fel forrni és adjuk hozzá a fűszereket, majd forrást követően a lisztet és a vajat is. Ha a lisztes masszánk és a csicsókapürénk is kihűlt, tegyük őket egy nagy keverőtálba és a tojásokat egyenként hozzáadva keverjünk belőlük homogén masszát. Nyomózsákba töltve forró olajban pár perc alatt süssünk belőle ízletes fánk-kígyókat. A gyermekek kedvenc lekvárjába vagy pudingjába mártogatva fogyasszuk el a finomságokat nassolnivalóként vagy desszertnek.