Vasárnapi ebéd? Megoldjuk férfiasan: 4 fogás 2 óra alatt
Időnként eljön egy-egy olyan nap, amikor igazán oda kell tenni magad a konyhában, mert jönnek a vendégek, de előtte még ki is takarítanál. Emiatt szűk időkeretben kell elkészítened egy teljes vasárnapi, 4 fogásos ebédet. A kérdés már csak az, hogyan lehetséges ez mondjuk két óra alatt.
Képzeljük el, hogy vasárnap ebédre várod valamelyik családtagodat, mondjuk a nővéred családját. Előételnek kaszinótojás legyen, ezt kövesse egy finom gombaleves, majd következzék pulykasült zöldséges bulgurral, végül zárjunk őszi lepénnyel. Éhen nem marad senki, és a finnyásabbaknak is tetszeni fog. De tényleg készen lesz délre, ha csak tízkor tudjuk elkezdeni?
Amikor időre főzünk, három dologra kell figyelni. Elsőként arra, hogy mindennel annyi ideig foglalkozz, amíg feltétlenül szükséges, ne tovább. Másodszor arra, hogy legyen előkészítve, ami csak lehet. Harmadszor pedig arra, hogy ne csússz el, tehát ne szöszmötölj és főleg ne ess kétségbe. Az említett ételsornál maradva például a következőket kell tenned, hogy ne várasd meg a vendégeket.
A tojásokat hideg vízben kell feltenni, közepes láng kell alá, és a forrástól számítva tíz percet elég lesz főzni. Ezután a tojásokat azonnal ki kell venni, és jeges vízfürdőben gyorsan langyosra hűteni, hogy szépen lejöjjön a héjuk. A tojást félbe vágod, a sárgáját kiskanállal kiveszed és egy tálban mustárral, sóval, borssal, szerecsendióval és kevés majonézzel gyönyörűre kevered. Majd a kiskanaladdal szépen visszatöltöd a fehérjébe, és készen is vagy. Friss petrezselyemzölddel és durvára őrölt borssal díszítheted.
A gombaleves egyszerű legyen, de a legjobb minőségű alapanyagokból készítsd. Vegyél eleve felszeletelt csiperkegombát, ezzel csomó időt megspórolsz, különösen, ha nem vagy nagyon ügyes a késsel. Kevés libazsírt hevíts egy lábosban, majd közepes lángon nagyjából tizenöt percig dinszteld rajta a gombát egy kis fej apróra kockázott vöröshagyma és némi só társaságában. Akkor jó, ha a hagyma üveges, a gomba pedig szépen összeesett. Ekkor jöhetnek a fűszerek: petrezselyem, kakukkfű, tárkony és bors. Forrósítsd át az egészet, majd öntsd fel annyi bögre vízzel, ahány személyre készül plusz egy. Ha felforrt, kis tejföl és egy kevés friss citrom leve még jöhet bele, és kész. Ha tartalmasabbat akarsz, répával és galuskával kiegészítheted, de mivel négy fogásunk van, a végén süteménnyel, nyugodtan lehet könnyű a leves.
A pulykasültnél jön képbe az előkészítés, használj felsőcombot, amit előző nap pácolj be. A húst alaposan dörzsöld be olajban elkevert fűszerekkel, ami legyen mondjuk só, bors, rozmaring, kömény, paprika és egy kevés fahéj. Ezután rögtön rakd bele sütőzacskóba, tedd a hűtőbe és álljon 12 órát a pácban. Előmelegített sütőben 220 fokon két óra alatt tökéletes lesz, de mielőtt betolod a sütőbe, ne feledd néhány helyen kilyuggatni a sütőzacskót. A körethez a bulgurt mosd át és kétszeres mennyiségű kicsit sós vízben tedd föl fedő alatt főni, akkor kész, ha az összes folyadékot felvette. A zöldséget (ami nem szégyen, ha jó minőségű mirelit mexikói keverék), kevés libazsíron, víz nélkül párold meg, majd borítsd bele a kész bulgurt és kicsit pirítsd össze.
Az őszi lepény akkor a legjobb, ha frissen készül, ezért itt most pici csalás következik. A lepényt ugyanis csak akkor sütjük meg, amikor a vendégek megérkeztek – hús ki, süti a helyére a sütőbe. Vagyis a sütési időt nem számítjuk a két órába, de ekkor már nem is kell vele semmit tenni. Emlékezzünk, a munkát a tojásokkal kezdtük, ezután megfőztük a gombalevest, nagyjából egy órája dolgozunk, a hús már félig megsült. Most kezdjük a süteményt. Az almákat és körtéket meghámozzuk, magházukat kiszedjük, és negyedekre vágjuk. Fahéjat keverünk el kristálycukorral, liszttel és sütőporral. Közben begyúrjuk a lepénytésztát, melyet kizsírozott, lisztezett tepsibe öntünk. A gyümölcsdarabokat megforgatjuk a fahéjas cukorban, és a nyers tészta tetejére rakjuk. 35 percet kell sütni, így pont elkészül, mire az első három fogás elfogy. A pontos receptet itt találod: https://www.horvathrozi.hu/receptek/oszi-lepeny