Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekÚjragondolt húsos piték

Újragondolt húsos piték

Sós pitékkel ritkán találkozunk a magyar gasztronómiában, pedig akár családi ebéden, akár baráti vacsorán brillírozhatunk vele szeretteink előtt. A hangsúly a megfelelő fűszerezésen és a jó minőségű alapanyagok használatán van.

Az angolszász receptvilágban mélyen gyökereznek a különböző sós édességek, ahogy az is köztudott, hogy nem áll távol tőlük a belsőségből vagy halból készített ételek fogyasztása sem. Számos olyan meglepő megoldást alkalmaznak, amivel mi magunk is feldobhatjuk régi receptjeinket. Az egyik ilyen trükkjükben, tészta helyett burgonyapürével borítják pitéjüket.

Egy pite tészta nélkül – Halas pite

70 dkg krumpli

fokhagyma

5 dkg vaj

1,5 dl tej

5 dkg parmezán sajt

30 dkg tengeri herkentyű

2 dl főző tejszín

A krumplit hámozzuk meg, vágjuk össze és bő, sós vízben főzzük puhára. Pürésítsük, majd keverjük el a vajjal és a tejjel, majd, amikor már kicsit kihűlt, adjuk hozzá a reszelt sajtot is. Béleljük ki ezzel egy hőálló tál alját. A herkentyűket (vagy, ha azt nem szeretjük, haltörzset) pirítsuk le kevés vajon a sóval és fokhagymával, majd öntsük fel a tejszínnel és főzzük addig, amíg be nem sűrűsödik. Öntsük a pürére, majd a püré maradékával fedjük be a piténket. 180 fokos sütőben süssük kb. 40 percig, amíg a burgonya jól meg nem pirul. Ha nem szeretjük a halas ételeket, fűszeres darált hússal is kiváló ez az újragondolt húsos pite.

Csirkemell pite

12 szelet kiklopfolt csirkemell szelet

12 szelet csirkemell sonka

30 dkg sajt reszelve

6 tojás

só, bors, édesnemes fűszerpaprika

vaj

liszt

A csirkemell szeleteket forgassuk meg fűszeres lisztben és rétegezzük egy hőálló tál aljába. Helyezzünk rá sonkaszeleteket, reszelt sajtot és öntsük le a tojások egyharmadával, ismételjük ezt mindaddig, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A pite tetejére halmozhatunk sajtot vagy krumplipürét, ízlésünk szerint. Előmelegített sütőben 150 fokon süssük 50-60 percig.

Báránypite

A raguhoz:

3 ek sótlan vaj

1 közepes db vöröshagyma

500 g bárányhús

2 közepes db sárgarépa

1 gerezd fokhagyma

250 g gomba

250 ml habtejszín

5 dkg parmezán sajt

1 kevés Horváth Rozi petrezselyem

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

1.5 dl víz

A tésztához:

250 g finomliszt

1 kávéskanál só

0.5 teáskanál sütőpor

125 g sótlan vaj

1 db tojás

50 ml habtejszín (vagy tej)

Először készítsük el a tésztát. Ehhez a lisztet, a sütőport és a sót egy tálban összekeverjük, majd belemorzsoljuk a kockára vágott vajat. A tojás és kevés tejszín segítségével homogén tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva hideg helyen 20 percig pihentetjük.

A raguhoz a vajat felolvasztjuk egy serpenyőben és jól megpirítjuk rajta a hagymát. A kockára vágott bárányt a hagymás ágyon fehéredésig pirítjuk, majd bő másfél liter vízzel főzni kezdjük. Sózzuk, borsozzuk. 20 perc után hozzáadjuk a feldarabolt sárgarépát és fokhagymát, ezekkel együtt továbbfőzzük. A főzés utolsó 10 percében hozzáadjuk a gombát és petrezselymet, majd összerottyantjuk, hogy a felesleges lé elpárologjon, hozzáadjuk a tejszínt és a sajtot.

A ragut egy tepsi aljába tesszük, a tésztát kinyújtjuk, betakarjuk vele a ragut és 190 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük.