Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekSzínes, nyári vendégváró falatok

Színes, nyári vendégváró falatok

Ha barátokat hívunk egy kis nyáresti beszélgetésre, iszogatásra, érdemes vendégváró falatokkal készülünk. Használjuk ki, hogy friss gyümölcsökkel, zöldségfélével nem csak egészséges, hanem ízletes és gusztusos ételeket tudunk készíteni.

Összegyűjtöttük, milyen finomságok kerülhetnek az asztalra.

Sütőben sült nyársak mártogatóssal

Színes nyársakat készíthetünk hússal vagy hús nélkül. Legyen benne többféle színű zöldpaprika, cukkini, édesburgonya, kockára vágott csirke fűszerkeverékkel, olajjal bedörzsölt pulykamell, ízlés szerint szalonna és hagymakarikák. A kész nyárson lévő falatok mellé adjunk ketchupos csípős barbecue mártást. Ez utóbbit ketchup, reszelt vöröshagyma, fokhagymapor, őrölt bors, olívaolaj, méz, mustár, vörös bor, chili, narancslé hozzáadásával készítsük.

Apró, színes szendvicsek

A szendvicsek alapja lehet teljes kiőrlésű bagett, rozsos vagy magos buci, kifli, leveles sajtos rúd, óriáskifli. Kockára vagy karikára vághatjuk, esetleg sütemény kiszúrókkal szelhetjük csillag, félhold vagy más alakúra.

Egy-egy féle szendvicsből csak néhányat készítsünk, legyen változatos a kínálat.

Süssünk fűszeres húsokat, amiket hidegen szeletelhetünk. Készítsünk pástétomokat, húsos vagy zöldséges krémeket, tegyünk a szendvicsekre zöldségfélét, gyümölcsöt, magvakat.

Kenjük meg vékonyan a szeleteket kevés sóval, mustárral kikevert vajjal. Tegyünk rá hideg hússzeletet, majd grillezett hagymakarikákat.

Készítsünk paradicsomos bruschettát. Pirítsuk meg a kenyérszeletet, kenjük át olívaolajjal. Feltétnek kerülhet rá kockára vágott paradicsom friss, vágott bazsalikomlevelekkel, apró kockára vágott hagymával. Sózzuk, borsozzuk.

A zöld pestóval megkent szeletekre tegyünk füstölt sajtot és nyers zöldségcsíkokat.

Készítsünk pástétomot párolt zöldségekből. A puha zöldségeket pépesítsük, keverjük ki vajjal, mustárral, sóval, őrölt borssal és szerecsendióval. Ezzel kenjük meg a kenyeret, szórjuk meg apróra vágott pirított pisztáciával.

Akár maradék sült húsból is készíthetünk pástétomokat. A húst vágjuk apróra vagy kézi mixelővel pépesítsük. Adjunk hozzá kevés olívaolajat, sót, borsot, bőven fűszerezzük szárított majoránnával. Kenjünk meg vele egy-egy kenyérszeletet, reszeljünk rá sajtot. majd színes paprikacsíkokkal díszítsük.

Húsos és vegetáriánus golyók

Készítsünk zöldségféléből vagy húsból kis golyókat, süssük ki, kihűlve saláta vagy ruccola levélen tálaljuk.

Vegetáriánus golyókat készíthetünk zöldborsóból, burgonyából. A zöldborsót pároljuk meg, a burgonyát héjában főzzük meg. Törjük át mindkettőt, pépesítsük tojással. Fűszerezzük sóval, fokhagymabors fűszerkeverékkel. Formázzunk kis golyókat belőle, süssük ki forró olajban.

Darált csirkemellből fasírthoz hasonló finom húsgolyókat készíthetünk. A húst fűszerezzük sóval, pirospaprikával, őrölt köménnyel és őrölt fehérborssal, morzsolt majorannával. Reszeljünk hozzá vöröshagymát, keverjük jól át. Morzsoljunk hozzá kenyeret, és egész tojással állítsuk össze. Süssük ki forró olajban. A kis húsgolyók gyorsan megsülnek. Ha kihűltek, ültessünk mindegyikre egy-egy koktélparadicsomot, szúrjuk falatka pálcára.

Sós kosárkák

Mutatós és finom a sós omlós tésztából sütött kosárka is. Ezeket már előző nap megsüthetjük, és mielőtt jönnek a vendégek, megtölthetjük kétféle krémmel.

Készítsünk főzött krémet tejből és lisztből kevés sóval. Még forrón keverjünk bele felvert tojást és reszelt sajtot, langyos vajat vagy margarint. Ezzel a krémmel töltsünk meg néhány kosárkát. A krémre ültessünk szőlőszemeket, megmosott, leszárított szőlőlevélen tálaljuk. Díszítsük friss mentalevéllel.

Az alapkrémet, a sós besamelmártást májkrémmel is kikeverhetjük. Őrölt borssal fűszerezzük. Az ezzel töltött kosárkákra avokádó, paradicsom, pisztácia, vagy bármilyen sós, pörkölt mag kerülhet.

Érdemes előre megtervezni, mi kerül az asztalra, és időben elkészíteni. Csak szervezés kérdése, hogy a vendéglátók is vendégnek érezhessék magukat.