Sós és édes vendégvárók leveles tésztából
Visszatérő téma minden háztartásban, hogy miként készíthetünk gyorsan, hosszadalmas és aprólékos előkészítés nélkül olyan ízletes falatkákat, rágcsálni valókat, amelyekkel nem csak a családtagokat kínálhatjuk meg, hanem a váratlanul betoppanó vendégeket is. Ezeknek a tippeknek bármikor hasznát vehetjük, de így,
húsvét előtt különösen aktuális!
Az áruházakban kapható mirelit vagy általunk készített és korábban lefagyasztott leveles tésztát bármikor elővehetjük. Mivel univerzális alapanyag, sós és édes falatokat is készíthetünk belőle – gyakran elegendő ehhez az a néhány alapélelmiszer, amit éppen otthon a hűtőben találunk. A harmadik előnye, hogy nem igényel hosszú sütési időt, 15-20 perc alatt készen van.
Sós vendégvárók
Amennyiben húsvétra készítjük el a falatkákat, batyukat, rudakat stb. érdemes átgondolni, melyek ennek az ünnepnek a hagyományos alapanyagai. Ilyen a tojás, a sonka, a paraj, az újhagyma, a snidling, a tarja, egyes helyeken a káposzta, a spárga, a túró és a kapor.
A fagyasztott leveles tészták viszonylag hamar felengednek szobahőmérsékleten; fontos, hogy ezután azonnal használjuk is fel.
Az egyik tipp a kapros-sós túróval töltött batyu. A túrót a sózás, fűszerezés után keverjük össze alaposan egy tojással, és ezt a tölteléket tegyük egy-egy kis halomba a kinyújtott és kockákra vágott tésztadarabok közepébe. A kockák 4 sarkát batyut formázva fogjuk össze, kenjük meg az összes batyut felvert tojással, és mehet is az teljes hőmérsékleten előmelegített sütőbe. 3 perc sütés után vegyük alacsony fokozatra a hőmérsékletet, és amikor szép aranysárgák a batyuk, kész is vannak.
Hasonlóan készül a sonkás-tojásos töltelék: ehhez főtt tojást, egy szelet, apró kockákra darabolt húsvéti sonkát és egy kevés apróra vágott újhagymát keverünk össze egy nyers tojással. Fűszerként az őrölt bors illik hozzá leginkább.
A vegetáriánus spárgás-újhagymás batyu töltelékéhez párolt spárgát, egy kevés növényi tejszínt, késhegynyi fehér borsot, késhegynyi szerecsendiót, vékonyra felkarikázott újhagymát keverjünk össze.
Leveles tésztából sós stanglikat is készíthetünk. Ilyenkor a sütőt bekapcsoljuk, és a felengedett tésztát lisztezett nyújtódeszkán körülbelül 2 mm vastagságúra kinyújtjuk, ezután megkenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, reszelt sajttal, darát mandulával vagy darált dióval (utóbbi kettő hagyományos húsvéti alapanyag). Vágjuk fel vékony rudacskákra a tésztát (ehhez jó szolgálatot tehet a pizzavágó), és előmelegített sütőben süssük aranybarnára.
Édes sütemények
A legegyszerűbb, ha túrós, mákos, diós vagy lekváros tölteléket használunk az édes vendégvárókhoz. Ezek nem csupán a húsvét tradicionális hozzávalói, más alkalmakkor is remekül használhatjuk őket.
A legegyszerűbb a töltött párnácskák készítése. A túróshoz a tölteléket tehéntúróval, vaníliás cukorral, kristálycukorral és egy kevés tejföllel törjük össze és keverjük ki. A téglalapokra vágott leveles tészta egyik felére kerül a töltelék kis halomban, a másik felét pedig ráhajtjuk, jól összenyomjuk, hogy ne folyjon ki a töltelék, és sütés előtt megkenjük felvert tojással.
A mákos töltelék elkészítésekor fontos, hogy a darált mákot sűrűre összefőzzük a cukorral, egy kevés tejjel, a vaníliás cukorral és egy fél kávéskanálnyi reszelt citromhéjjal. A diós töltelékbe nem kell citromhéj, azt darált dióval, sárgabaracklekvárral és vaníliás cukorral készíthetjük el.
Finom, izgalmas vendégváró édességet kapunk, ha a leveles tésztát szerecsendióval és fahéjjal fűszerezett sűrű lekvárral töltjük meg.