Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekReggelizz bőségesen!

Reggelizz bőségesen!

Nem véletlenül állítják a szakemberek, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Az ébredés utáni táplálkozásnak fontos szerepe van az anyagcsere beindításában, a vércukorszint megfelelő szinten tartásában. Reggelizni még fogyókúra idején is szükséges!

Miért fontos a reggeli?

Az éjszakai alvás során szervezetünk elhasználja a tartalék glükózt, kiürülnek raktáraink. A délelőtti munka vagy a tanulás elvégzéséhez biztosítanunk kell a megfelelő energiabevitelt. Ha kimarad a reggeli, felkelés után lezuhan a vércukorszintünk, 10-re már farkaséhesek leszünk, aminek a következtében sokkal jobban kívánja a szervezetünk a kalóriadús, cukros ételeket annak érdekében, hogy gyorsan emelkedjen a vércukorszint.

A reggeli ugyanakkor nem csupán beindítja az anyagcserét, de gyorsítja is azt. Emiatt a fogyókúrázóknak is nélkülözhetetlen az ébredés utáni megfelelő táplálkozás, így a gyorsabb anyagcsere biztosításával a fogyókúra is hatékonyabb, mint azok esetében, akik a reggelit kihagyják.

Miért nem mindegy, mit eszünk?

Ha szénhidráttartalmú reggelivel indítjuk a napot, például fehér lisztből készült pékárut eszünk, akkor hirtelen megemelkedik a vércukorszint, amit viszont egy zuhanás követ, ennek következtében ismét enni szeretnénk majd. A vércukorszint ingadozás elkerülése érdekében összetett szénhidrát- és sovány fehérjetartalmú ételeket érdemes fogyasztani. Előbbi lassabban bomlik le, ezáltal jobban kordában tartható a vércukorszint is.

Nyáron különösen fontos odafigyelni a reggelire, hiszen a napközbeni kánikulában sokszor nem is kívánjuk az ételt. Így a hűvösebb reggeli és esti időszakra kerülnek át az étkezések, míg napközben inkább a folyadékbevitelt növeljük.

Mit együnk?

Ahogy mindennek, úgy a reggelinek is megvan a maga divatja, ami időről időre változik, sőt, kultúránként eltér. A japánok például reggelire előszeretettel fogyasztanak ragadós, fermentált szójababot, ami itthon egyáltalán nem ismert, de valószínűleg senki se cserélné le rá a pirítósát vagy a tojásrántottát.

A napi kalóriabevitel 20 százalékát a reggelinek kellene biztosítani. Érdemes odafigyelni a szénhidrát, fehérje, zsír és a bevitt rostok arányára is. A szükségletek ugyanakkor nemtől és kortól, valamint a fizikai aktivitástól is függnek. A fiatalok például előnyben részesítik a hordozható reggelit, mint amilyen a szendvics vagy az ivójoghurt.

A reggeli mellé mindenképpen fogyasszunk elegendő folyadékot, például vizet vagy teát. Az első kávét viszont csak a tízórainál fogyasszuk el.

A teljes kiőrlésű pékárú mellé együnk sonkát, retket, sovány sajtot, túrót (például körözött formájában), tejet. Nem véletlenül népszerűek a különböző ivójoghurtok és smoothie-k. Utóbbiakat magunk is könnyen, változatos formában elkészíthetjük, biztosítva ezzel a megfelelő vitaminokat és rostokat. Mellé egy friss, teljes kiőrlésű pékárú, és kész is a fenséges reggeli, amit akár magunkkal is vihetünk.