Különleges zölddióbefőtt
Ez a különlegesen finom csemege sokáig eláll, viszont vigyázzunk a kalóriákkal. Süteményeket, fagylaltkölteményeket és krémeket dobhatunk fel vele. A 2 fő a recept esetében 2 db , egyenként 7,5 dl-es üveget jelent.
Elkészítés
-
Az éretlen, de már kifejlett diót megmossuk, a héját vastag tűvel átszurkáljuk, és lábosba tesszük. Annyi meleg vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, és 10 napig áztatjuk. A vizet naponta kétszer cseréljük rajta.
-
Az áztatási idő letelte után a diót ecetes vízben puhára főzzük (1 liter vízbe 3 evőkanál ecetet teszünk). A cukorból és a 4 deci vízből szirupot főzünk. A cukorszirupot felforraljuk, közben a habot folyamatosan leszedjük, és a szegfűszeggel, a citrom- és narancshéjjal ízesítjük.
-
A diót a szirupban 5 percig főzzük, majd 24 órán át állni hagyjuk. Ezt a műveletet kétszer megismételjük. A harmadik napon a diót a szirupból kiszedjük, és széles szájú üvegekbe rakjuk. A szirupot átszűrjük, és melegen a dióra öntjük, mindegyikre 1-1 csipet nátrium-benzoátot hintünk.
-
Légmentesen lezárjuk, és ha kihűlt, fénytől védett helyen tároljuk. Pár hónap múlva fogyasztható.