Cseresznyebefőtt
Cseresznyéből készül az egyik legkedveltebb befőttünk. Húsok mellé – esetleg más befőttekkel vegyesen – is adhatjuk, de egy nehéz ebéd után könnyű desszertként is kínálhatjuk.
Elkészítés
-
A cseresznyét átválogatjuk, a szárát leszedjük, és óvatosan, nehogy a gyümölcs összetörjön, megmossuk.
-
Azután a gyümölcsöt fél óra hosszat langyos vízbe áztatjuk, majd szűrőn szikkadni hagyjuk. Közben a levét elkészítjük: a vizet a cukorral, a citromsavval, a szegfűszeggel, a fahéjjal, a vaníliával és a nátrium-benzoáttal felforraljuk, a képződő habot leszedjük.
-
A cseresznyét széles szájú üvegekbe rakjuk, és a cukros, fűszeres lével felöntjük, majd légmentesen lezárjuk. A üvegeket langyos vízzel telt edénybe állítjuk, majd fokozatosan 90 °C-ra melegítjük.
-
Kb. 10 percig ezen a hőmérsékleten tartjuk, majd a fazekat félrehúzzuk, és hagyjuk kihűlni. A kész befőttet száraz, fénytől védett helyen tároljuk.