Burgonya gratin
Egy igazán különleges és ízletes köret sültekhez, halakhoz és vagdaltakhoz.
Elkészítés
-
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és egyenletes, 3-4 milliméter vastag karikákra vágjuk. Ügyeljünk az egyenletes vastagságra, különben keményebb falatok maradhatnak a gratinban.
-
Keverjük össze a tejszínt a tejjel, törjük bele a fokhagymát, ízesítsük a szerencsedióval.
-
Egy tűzálló tálat kenjünk ki vajjal. A karikákat halpikkelyszerűen egyesével, kis átfedéssel fektessük a tálba. Ha leraktunk egy réteget, sózzuk, borsozzuk. Így rétegeljük, amíg a burgonya végére érünk.
-
A tetejére lassan csorgatva öntsük rá a tejszínt. Ügyeljünk arra, hogy mindenhova jusson, a réseken leszivárogjon a szeletek közé. Annyit locsoljunk rá, hogy a burgonyát teljesen elfedje. Ha szükséges, kevés tejjel utánapótolhatjuk.
-
180 fokos sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Amennyiben a teteje hamar barnulni kezd, csökkentsük a hőmérsékletet. Forrón tálaljuk.