Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekMi mindennel tölthetjük a pulykát karácsonyra?

Mi mindennel tölthetjük a pulykát karácsonyra?

A karácsonyi terített asztal egyik legízletesebb fogása az erre az alkalomra készített pulyka. Mi mindennel tölthetjük? Hogyan követhetjük a hagyományokat, vagy hogyan újíthatjuk meg évről évre ezt az ünnepi ételt? Cikkünkből kiderül.

Mi kell a töltelékhez?

Fűszerek és kötőanyag nélkül egyrészt szétesik a töltelék, másrészt nem lesz olyan ízletes az étel. Mindegy, hogy hússal, zöldségfélével, gyümölccsel vagy tojással töltjük, érdemes megkeresni a hozzá illő fűszert – akad, amit frissen, aprítva adunk a töltelékhez, mint a petrezselymet, a reszelt vöröshagymát, a reszelt fokhagymát, vagy bármilyen zöld fűszert, és akad, amit száraz formában használunk, például a borsféléket vagy a szerecsendiót. A szárított, morzsolt, őrölt fűszerek is jó szolgálatot tesznek, ha változatos ízekre törekszünk.

Nem csak az alapfűszerekre kell gondolni, a karácsonyi pulykához különlegességeket is használhatunk, mint amilyen az ánizs vagy a borókabogyó. Ügyeljünk arra, hogy ami nagyon intenzív (a borókabogyó tipikusan ilyen), abból kevesebb mennyiség is elég.

Ahhoz, hogy szeletelhető legyen a töltelék, rendszerint tejben áztatott zsömlét keverünk, de ugyanolyan jó az elmorzsolt kenyér, a főtt tojás, a felvert tojás kevés keményítővel, a párolt alma vagy a gesztenye is.

Gesztenyével másképp

A gesztenyével töltött egész pulyka már klasszikusnak számít, de ehhez sem árt egy kis csavar. Az alaprecepthez híven szerezzünk be ízesítetlen főtt, darált gesztenyét, ha nem akarunk órákig bíbelődni a gesztenye előkészítésével.

A szokásos töltelékhez azonban tegyünk vörösborba áztatott, majd jól lecsöpögtetett mazsolát. Fűszerezzük sóval, őrölt szegfűborssal, őrölt borssal, őrölt fahéjjal, kevés grillbors fűszerkeverékkel. A megtöltött húst kenjük át juharsziruppal, süssük pirosra, időnként a levével locsolgatva.

A pulykamell klasszikus töltelékkel mindig nyerő

Előre is elkészíthetjük karácsony estére a töltött pulykamellet, kihűlve jól szeletelhető.

A villával darabosra tört főtt tojásból, forró tejjel leöntött zsemlekockákból, reszelt hagymán pirított kocsonyásra sütött tojásból sóval összeállított töltelék már önmagában is isteni. Még ezt is fokozhatjuk a fűszerezéssel. Tegyünk bele jó sok aprított petrezselymet, őrölt, szárított majoránnát, őrölt fekete borsot, őrölt szerecsendiót.

A megsózott pulykamell szeletekre tegyünk egy-egy szelet hajszálvékonyra szelt feketeerdei sonkát, simítsuk rá a tölteléket, majd tekerjük össze. Grillfóliával befedve pároljuk puhára, majd levéve a fóliát, vajjal kenegetve kissé pirítsuk meg a tetejét. Nem baj, ha a sonka szinte “eltűnik” sütés közben, az íze megmarad!

Póréhagymás-csirkemájas töltelék

Ehhez a változathoz a póréhagymát karikára vágva olajon pároljuk meg. A csirkemájat szintén olajon pirítsuk meg kissé, majd vegyük ki a zsiradékból, hogy az apróra vágott hámozott almát is pár pillanatig átforgassuk benne. A májat vágjuk kisebb darabokra, majd a hozzávalókat keverjük össze egy felvert tojással és egy szelet elmorzsolt kenyérrel. A májat már sütés közben fűszerezhetjük. Illik hozzá a majoranna, a bors, és fűszerezhetjük rozmaringgal, szerecsendióval is.

Aszalt gyümölcsökkel is érdemes próbát tenni

Aki szereti a húsokat gyümölcsökkel, azoknak igazi csemege lesz a fűszeres pulyka édes gyümölccsel. Fügével, datolyával, aszalt szilvával vagy sárgabarackkal, áfonyával egyaránt kitűnő.

Az aszalványokat áztassuk vörösborba vagy forró fűszeres narancslébe, amibe szegfűszeg, gyömbér, szegfűbors, kardamom kerülhet, majd szűrjük le. Pároljunk hozzá friss gyümölcsöt például almát vagy a körtét. Tegyünk hozzá közben szegfűszeget, narancshéjat. Vigyázzunk, ne maradjon leve!

Ezeket az aszalt és párolt gyümölcsöket együtt használjuk, mert az alma és a körte lesz a kötőanyag az aszalt gyümölcsök között. Keverhetjük gesztenyével, de önmagában is megtölthetjük vele a húst. Míg az aszalványokat a gyümölcsökhöz való fűszerekkel ízesítjük, addig a hús lehet csípős, intenzíven fűszeres.

Akár egész pulykát sütünk és töltünk, akár pulykamell filéből készítjük az ünnepi fogást, bátrabb fűszerezéssel, új hozzávalók kipróbálásával, a megszokottól eltérő körítésekkel, mártásokkal, sokkal izgalmasabb lesz az étel.