Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekKreatív szendvicsek – nem csak gyerekeknek

Kreatív szendvicsek – nem csak gyerekeknek

Ma már a szendvics nem merül ki a párizsis zsemlében vagy a szalámis kenyérben. Szinte művészi szépségű szendvicseket készíthetünk otthon némi kreativitással.



Vásárolhatunk olyan formákat, amikkel a sajtot, a zöldséget vagy magát a kész szendvicset is formára vághatjuk, hogy a gyerekek számára is érdekes legyen.

A szendvics még a filmek, sorozatok világában is megjelenik.  Ki ne emlékezne például arra, hogy a Jóbarátok Joey-ja micsoda remekműveket készített a hűtőben találtakból. De az egyik leghíresebb kutya, Rex felügyelő sem vetette meg a párizsis zsemlét. Talán kevesebben tudják, hogy a szendvicset John Montagu Sandwich-ről nevezték el 1768-ban, aki imádott kártyázni és még az evés miatt sem volt hajlandó felállni a kártyaasztaltól. Azt kérte a szolgáitól, hogy két szelet kenyér közé tegyenek neki egy darab húst.

Ma már jobb szendvicseket kaphatunk, mint az alufóliába csomagolt, az iskolában vagy a munkahelyen ebédidőben előkapott májkrémes kifliben.  Léteznek kifejezetten szendvicset árusító helyek és olyanok is, amik még a „nagyevőkön” is kifognak, mert egy méteresek.

A jó szendvics alapja a friss pékáru, ez lehet toast kenyér, magvas buci, croissant, bagett vagy akár a fánkhoz hasonlító bagel is. Ennek kettévágása után már csak a fantáziánk szab határt annak, hogy mivel dobjuk fel, töltjük meg. Ne ragadjunk le a hagyományos margarin, felvágott, sajt, zöldség verziónál!

Kenjünk rá házilag készült krémeket (pl. körözöttet, vagy padlizsánkrémet), ha erre nincs időnk, akkor vaj- vagy sajtkrémet, ez máris változatosságot jelenthet. Ne spóroljunk a rétegekkel, hiszen a remekül elkészített szendvics akár kiválthatja az ebédet vagy a vacsorát is.

A szendvicsbe grillezett húst, sajtot, serpenyőben pirított gombát, hagymát vagy zöldségeket, sült bacont, is tehetünk. Magát az elkészült szendvicset is lepiríthatjuk egy serpenyőben, ettől igazi főétellé válik, viszont nagyon hamar elkészül.

A tubusos majonéz, ketchup helyett próbáljunk házilag készült önteteket belelocsolni, akár abban a serpenyőben is elkészíthetjük a szószt, amiben a szendvicsbe való húst vagy sajtot sütöttük.
Ez lehet például tejföl, mustár és egy pici méz kombinációja.

Pesztót is készíthetünk pár perc alatt: friss bazsalikom, olívaolaj, só, bors és pirított fenyőmag (vagy dió) összeturmixolásával.

Ha a mogyorófélékre nem vagy allergiás, akkor izgalmas lehet egy különleges thai szósz is, aminél a pirított földimogyorót csak össze kell turmixolnod egy kis vízzel, szójaszósszal, szezámolajjal, limelével, kókusztejjel, 2 gerezd fokhagymával és egy kis barnacukorral. Ízlés szerint pedig adhatsz hozzá 1-2 evőkanál halszószt és chiliszószt is.

Hagymából sosem lehet elég, így szendvicshez készíthetsz édeshagymás szószt is. Ennek elkészítése se túl bonyolult, amire szükséged lesz hozzá: kevés méz, fehér hagyma, balzsamecet, olívaolaj, citromlé, víz, só, fekete bors, fokhagymapor, barnacukor, liszt, valamint egy kis sütőpor. A víz kivételével az összes hozzávalót forrald össze egyben, majd ha ezzel megvagy, szósz sűrűségűre hígítsd fel vízzel és már adhatod is a szendvicsedhez.
Azonban ha mégis az előre megvásárolt szószaidat használnád fel, akkor akár egy big mac szószhoz szinte közel hasonló ízvilágú finomságot is készíthetsz. Ehhez ketchupra, mustárra, majonézre, valamint vöröshagymára, fokhagymaporra, pirospaprikára, cukorra, csemegeuborkára és néhány csepp fehérborecetre van szükséged. Az összetevőket már csak jól össze kell keverned és kész is a saját szendvics szószod.

Ha ez mind megvan már csak friss zöldséget, salátát vagy savanyúságot kell beletennünk. De ezeket is vághatjuk eltérően a hagyományos módon speciális szeletelőkkel, vagy a répát, hagymát például lereszelhetjük. Különféle csírákkal is feldobhatjuk a szendvicsünket. Akár gyümölcsöket is belecsempészhetünk, sült csirke mellé jól passzol az alma vagy az ananász.

Az sem mindegy, hogyan tálaljuk az elkészült remekművet. Ha gyerekeknek készítjük, mindenféle állatfigurát, vonatot, robotot, mesehőst faraghatunk belőle.