Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekKészítsd magad karácsonyi ajándékok- egyenesen a konyhából

Készítsd magad karácsonyi ajándékok- egyenesen a konyhából

Mint annyi minden mást, a karácsonyi ünneplésünket is nagyban befolyásolhatja a jelenlegi járványhelyzet. A megváltozott nyitvatartások miatt nem fér bele egy-egy hosszabb vásárló túra?  Elkapkodtak a boltokból mindent, ami csak felmerült az ajándékozás terén? Hiába rendeltük meg már októberben a karácsonyi ajándékokat, annak még híre-hamva sincsen? Aggodalomra semmi ok! Ebben a cikkben összegyűjtöttünk pár otthon, a konyhánkban könnyűszerrel előállítható karácsonyi ajándékötletet azoknak, akik valami igazán személyes meglepetést szeretnének nyújtani szeretteiknek. Elvégre a legjobb fűszer a szeretet, nemde?

Süsd magad befőttes üveg

Listánk első eleme egyszerre humoros és hasznos ajándéknak bizonyulhat konyhatündér ismerőseinknek. Nem kell hozzá más, csak egy tetszőleges méretű befőttesüveg, egy kedvelt süteményreceptünk, annak alapanyagainak pontos mennyisége, és egy csipetnyi kreativitás.

A befőttesüveg a tároló szerepét fogja ellátni, így ízlés szerint ki is lehet cicomázni. Ha mást nem is, a fedelére érdemes masnit, szalagot kötni, illetve ragasztani, de akár az üveglapra is festhetünk szép mintákat üvegfestékkel.

Az ajándék központi eleme azonban a tartalom. Emlékezetes meglepetést szerezhetünk, ha egy kedvelt titkos receptünket adjuk át ilyen módon. Az esztétika kedvéért érdemes a nagyobb mennyiségű hozzávalókat- lisztet vagy éppen kekszalapot- az aljára adagolni, a tetejére pedig a színesebb, darabosabb hozzávalókat. Figyeljünk az alapanyagok állagára is! Ez az ötlet inkább szilárd ételekkel mutat jól, ezért ha kell hozzá folyékony, vagy különválasztandó adalék, akkor azt érdemes egy külön picike zacskóban helyezni az üvegbe. A szárított gyümölcsszeletek különösen jól mutatnak az üvegben, érdemes ezt is megfontolni a választásnál.

A hab a tortán pedig nem más, mint maga a recept! Ha bízunk a kézírásunkban, kedves ötlet lehet ilyen módon egy cetlire felírni az instrukciókat, jótanácsokkal ellátva. Az igazán vállalkozó kedvűek megpróbálhatják akár versben is megfogalmazni mindezt.

shutterstock_1751559266.jpg

Forrócsokis doboz

A téli édességek sztárpárja a forrócsokoládé és a mézeskalács. A mézeskalács minden formában remek ajándék lehet- elvégre is kifejezetten a karácsonyhoz asszociáljuk, és nem igazán hallunk olyan emberről, aki ne szeretné.

A forrócsoki otthoni elkészítése nem tűnik túl bonyolultnak: elvégre, mint a neve is takarja, csak felhevített csokoládéról beszélünk. Vagy mégsem?

A forró csoki port ugyan sütni, főzni nem kell, de kellemes meglepetés lehet, ha szerettünk már egy általunk legyártott verziót kap, úgy ízesítve, ahogy ő szereti. Ehhez két csésze porcukorra, egy csésze keserű kakaóporra, fél csésze tejporra, egy teáskanál sóra és fél csésze választott ízű csokoládé pasztillára van szükségünk. Ezen alapanyagokat összeturmixoljuk, és olyan különlegességekkel, mint a chili, ánizs, kardamom, szegfűszeg, vanília vagy a fahéj, ízesítjük.

Végül beleöntjük egy-egy üvegbe, és kedvünk szerint díszített csomagba tesszük. Ha nem ragaszkodunk a teljes csináld-kézzel ajándékhoz, akár egy szép bögrével is megtoldhatjuk a meglepetést.

shutterstock_1853951269.jpg

Ajtódísz

A megfelelően dekorált mézeskalács pompás ajtódísszé is szelídülhet a kezeink közt. Érdemes fahéjrudakkal, és más, színes fűszerekkel feldobni, mert ettől az illata is mesés lesz, a felbontás után is. Ebben az esetben érdemes átlátszó fóliába csomagolni a díszt, de legalábbis az ehető díszeket, hogy később fogyaszthatóak maradjanak.

Mézeskalács betlehem

Mint azt már említettük, a mézeskalács remek ajándék, legyen bármilyen alakja is. Mivel egy könnyen formázható és díszíthető édességről beszélünk, ezért felhasználási módjainak csak a fantáziánk szabhat határt.

A szokásos mézeskalács recepten túl érdemes még pár dologra figyelni, ha térbeli betlehemet szeretnénk alkotni. Mivel meg kell tartania az elemeknek egymást, érdemes a lehető legvékonyabb tésztákat sütni- erre viszont fokozottan kell figyelni a sütési időnél is, nehogy a szokásos időre hagyjuk bent, mert könnyen kormos színezetet ölthet az egész betlehemi közösség. Az összeragasztáshoz bevált recept az olvasztott cukor- ennek az állagára is mennyiségére is nagy hangsúlyt kell fektetni. A figurákat érdemes az összerakás előtt díszíteni, utána már a lehetetlen szögek és óvatosság miatt elég kényes feladat lenne.

Az összerakáskor vagy egy kartonpapírra, vagy egy mézeskalácsalapra érdemes tennünk a remekművet: ha bizonytalannak érezzük, használhatunk fogpiszkálókat is, erre viszont mindenképpen hívjuk fel az ajándékot kapó fél figyelmét, legalább egy „Vigyázz, fogpiszkáló veszély!” cetlivel, elkerülve a kellemetlen meglepetéseket.

shutterstock_1414603112.jpg

Különleges alapanyagok ajándékkosara

Végül de nem utolsósorban készíthetünk válogatást legjobb munkáinkból. Honlapunk számos jó ötletet kínál erre. Kipróbálta már a fűszeres savanyított körtét, mely remek kísérője lehet ínyenc sajttálaknak és húsételeknek egyaránt? Vagy a hasonló feladatokat betöltő birsalma befőttet? És mit szólna egy fahéjas konyakos barackdzsemhez? Ha eddig még nem ismerkedett meg ezekkel a különlegességekkel, az ajándékozás remek apropót nyújthat erre. A recepteket az alábbi linkeken találja meg:

https://www.horvathrozi.hu/receptek/fuszeres-savanyitott-korte
https://www.horvathrozi.hu/receptek/birsalma-befott
https://www.horvathrozi.hu/receptek/fahejas-konyakos-sargabarackdzsem