Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekKarácsonyi menük a nagyvilágban

Karácsonyi menük a nagyvilágban

Mit esznek tőlünk nyugatra és keletre karácsonykor? Mi az ünnepi menü a tengeren túl, például Brazíliában vagy Új-Kaledóniában? Tarts velünk egy karácsonyi gourmet körutazásra!

Belgiumban a Mikulás hozza a karácsonyfát

Mivel már december 6-ától kezdve áll a karácsonyfa a belga otthonokban és azon a napon tartják az ajándékozást is, így a december 24-i szenteste teljes mértékben a gasztronómiáról szól. A belga karácsonyi menüben a fehér hurka kap főszerepet, melyet fehér káposztával és kolbásszal kísérnek, majd a szaracén palacsinta következik, melyet tejszínhabbal és csokoládéval tálalnak, és persze nem szabad elfelejteni a Kisjézus alakját formáló, elnyújtott brióst sem, a cougnou-t. Mindezt a karácsonyi sörrel öblítik le, melyet kizárólag erre az alkalomra készítenek. Emellett forrócsokoládéval kísérik a desszerteket, és forralt borral a fűszeres süteményeket.

Franciaország, ahol legalább hat fogásból áll a menü

A franciák szeretnek enni, és minél több ízt kóstolni. Így nem kell csodálkozni azon, hogy az ünnepi menü sem három fogásból áll, hanem inkább ennek kétszereséből. Mindezt pedig hagyományosan az éjféli mise után szolgálják fel. Előételből többfélét is raknak az asztalra, például Szent-Jakab kagylóját vagy a hagyományos libamájat, melyet a gesztenyével töltött klasszikus pulyka követ, utána báránysült, végül csőben sült zöldségek is helyet kapnak. A desszert előtt sajtot esznek, végül felszolgálják az elengedhetetlen karácsonyi fatörzset, a La Buche de Noel-t, majd az apostolokra emlékezve a 13 féle különböző süteményt. Mindezt jóféle pezsgők és borok kísérik.

Új Kaledónia: a tengeren túli élmények

A karácsonyi menüjükben elsősorban a tenger gyümölcsei kapnak helyet, azok közül is kiemelkedő a languszta, mely akár 10 kilót is nyomhat és grillezve teszik az asztalra, de megkóstolhatjuk a különféle osztrigákat, garnélákat és a tahiti salátát is, melyet tonhallal, kókusszal és répával készítenek. Persze a hagyományos ételek sem hiányozhatnak, a banánlevélben sült halak és húsok, melyeket édesburgonyával kínálnak.

Svédországban karácsonykor van svédasztal

A skandináv országokban jóval előbb sötétedik, mint az nálunk megszokott, hiszen már délután három órakor alkonyodni kezd. Nem csoda tehát, ha a karácsonyi menüt már késő délután elkezdik felszolgálni. A svéd menü nem más, mint a „julbord”, mely szó szerint karácsonyi asztalt jelent. Ezt egy svédasztalként kell elképzelnünk, melyen csupa olyan finomság sorakozik, mint a pácolt hering és füstölt lazac, a halsaláta, a libamáj, a svéd karácsonyi sonka, a julskinka, mely utóbbit egy erős mustáros mártással sütnek meg és szegfűszeggel tűzdelnek meg. A teljesség igénye nélkül az asztalon biztosan lesz kaviárral töltött tojás és persze svéd húsgolyó is, melyekhez köretként egy különleges céklasalátát, valamint krumplit is esznek. Desszertként meg kell említeni a gyömbéres, narancsos süteményeket, kekszeket és a karácsonyi fahéjas, mandulás, meggyszószos rizspudingot is, melyet mind gyömbéres sörrel vagy snaps-szal, azaz fűszeres, gyógynövényes vodkával szoktak leöblíteni.

Brazília, ahol olasz édességgel zárnak

A déli féltekén karácsonykor fülledt meleg van, de ez nem akadályozza meg őket abban, hogy ünnepeljenek. A karácsonyi brazil menüben a sült pulyka a főszereplő, melyet maniókalisztből, mazsolából, aszalt gyümölcsökből álló körettel, a farofa-val vagy színes rizzsel szolgálnak fel. Előételként zöldségsalátát, tépett húsos csirkét, almát esznek. Desszertként pedig nem maradhatnak ki a diós sütemények és torták, a fűszeres, gyömbéres kekszek és a panettone sem, mely eredetileg egy olasz ételkülönlegesség, egy fűszeres kalács, amit a brazilok karácsonykor fogyasztanak. Az ünnepi menühöz sört vagy fehérbort isznak.