Karácsonyi édességek
A karácsonyi készülődés a tervezéssel kezdődik és az alapanyagok beszerzésével folytatódik. Egyiket sem érdemes az utolsó pillanatra hagyni, jó előre hozzáfoghatunk. Ám nem csak az előkészületekkel foglalkozhatunk akár hetekkel az ünnepek előtt, hanem el is készíthetünk néhány édességet, amelyek jól bírják a fagyasztást. Milyen jó lesz, ha karácsonykor csak elő kell venni!
Minden családban vannak kedvenc sütemények és léteznek kedvelt alapanyagok, amelyek nem maradhatnak ki egyik évben sem. Összegyűjtöttük, milyen hozzávalók illenek az ünnepekhez, és ezekből mi mindent tudunk varázsolni a karácsonyi asztalra – a választékból a sütés nélkül készíthető édességek sem maradhatnak ki.
A mákról, a dióról, a gesztenyéről és a csokoládéról elmondhatjuk, hogy nehezen képzelhető el a karácsony nélkülük. Mindegyiket számos sütemény, édesség elkészítéséhez használhatjuk akár úgy, hogy a tésztájába kerül, akár úgy, hogy tölteléket készítünk belőlük, vagy csak díszítünk, ízesítünk vele.
Mákos desszertek
A mákos karácsonyi bejglit akár fel is turbózhatjuk! Nem csak mazsolát tehetünk a töltelékbe, más aszalt gyümölcsöt is, például vörös áfonyát, meggyet vegyes aszalt gyümölcsöt, amelyeket előtte vörösborba áztatunk. Kandírozott ananász, narancs, de akár kemény étcsokoládé-darabkák is kerülhetnek bele. Ízesíthetjük vaníliás cukorral, őrölt fahéjjal. Az így ízesített mákos töltelékkel nem csupán bejglit, hanem linzer alapú rácsos tésztát vagy akár habos-mákos szeletet is süthetünk.
A mákot kevert tésztákhoz is felhasználhatjuk: ünnepi tortát készíthetünk, ha citromos vagy narancsos krémmel töltjük meg, a tetejére pedig cukormázat teszünk.
Ne feledkezzünk meg a karácsonykor hagyományos mákos gubáról sem! Csurgassunk rá mézet, öntsük le borsodóval, amit szegfűborssal, szegfűszeggel fűszerezünk.
Ha sütés nélküli desszertet akarunk készíteni, főzzük meg cukorral és kevés tejjel a mákot, keverjünk bele apróra vágott mandulát és tejcsokoládé darabokat, formázzunk belőle kis golyókat, mielőtt kihűlne, és még melegen forgassuk darált mandulába.
Diós édességek
A karácsonyi aprósütemények, bejglik, torták kedvelt hozzávalója a dió. A csupa dió tortának a tésztájában és a töltelékében is van dió. A sütemény alapja egy tojásfehérje habbal készült laza kevert tészta. Még finomabb a sütemény, ha reszelt citromhéj is kerül bele. Főzött diós krémmel töltsük meg, könnyű krém illik hozzá. A lapokat vékonyan megkenhetjük valamilyen pikáns lekvárral is.
Sütés nélkül készíthető többek közt a dió grillázs és a diós golyók is. Utóbbihoz a darált diót elmorzsolt babapiskótával, olvasztott csokoládéval, narancslekvárral keverjük össze, golyókat formázunk belőle, és mindegyik közepére nyomunk egy-egy szem pisztáciát. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a tálalás karácsonyi hangulatú legyen, tegyük mindegyiket dekoratív mignon papírba.
Csokoládé és gesztenye
A méltán népszerű karácsonyi fatörzsnek többféle változata létezik – ami közös bennük, hogy mindegyik kiváló minőségű étcsokoládéval készül. Ezt a süteményt, ami valójában egy feltekert, különleges piskótatekercs, jól lehet fagyasztani. Akár 1-2 héttel ünnepek előtt is elkészíthetjük. Még finomabb lesz, ha a krémbe gesztenyemasszát is keverünk.
A gesztenyés piskótatekercs is izgalmasabb, ha a gesztenyekrémbe vaj helyett mascarpone kerül, a tetejére pedig olvasztott csokoládé.
Ha sütés nélkül szeretnénk finomságot készíteni, a csokoládés pohárkrémek mindig sikert aratnak. Lehet fokozni az élvezeteket, és akár kakaóból, akár csokoládéból készítjük, tegyük érdekesebbé: csurgathatunk közé még melegen vaníliarúddal készült vanília krémet, fűszerezhetjük egy kis kardamommal, tehetünk a pohár aljára néhány szem gyümölcsöt, rétegezhetjük tejszínnel kikevert gesztenyekrémmel, sőt a krémet főzött kávéval is ízesítjük.
Gyümölcsös édességek
Karácsonykor is készíthetünk gyümölcsös édességeket friss vagy mirelit gyümölcsből, és édesíthetjük édesítőszerrel is a cukor helyett. Kedveltek ilyenkor a gyümölcstorták piskóta vagy linzertészta alappal. Kevés főzött krémmel, gyümölcsdarabokkal kirakva, tortazselével leöntve gyors és egyszerű, nagyon könnyű desszertet készíthetünk.
A gyümölcsrizs is lehet az ünnepi menü része, ha különlegesen készítjük el. A rizst főzzük meg tejben vagy mandulatejben egy kis darab vaníliarúd belsejével. Ha kihűlt, keverjünk hozzá tejszínt. Mirelit gyümölcsöt válasszunk a rizshez, ezt főzzük meg lekvárszerűre vaníliás cukorral, szegfűszeggel, fahéjjal. Ha kihűlt, a rizsre halmozzuk.
Ne feledjük, hogy a családnak az a legszebb ajándék, ha nem fáradtan roskadunk le a terített asztalhoz. Készítsük el előre, amit lehet, vagy válasszunk gyorsan összeállítható, finom desszerteket.