Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekHogyan tehetjük izgalmasabbá a rántottát és az omlettet?

Hogyan tehetjük izgalmasabbá a rántottát és az omlettet?

Ha valaki kezdő a konyhában, akkor is sikeresen el tud készíteni egy ínycsiklandó, nem mindennapi rántottát vagy egy omlettet. Lehet tartalmas reggeli, de akár vendégváró ételt is készíthetünk belőlük. Mindkettő alapja a tojás, amit megsütünk, azzal a különbséggel, hogy az omlettbe liszt és esetleg tej is kerül.

Néhány tippet adunk, hogyan tehetjük ezeket az egyszerű ételeket izgalmasabbá, ízletesebbé, változatosabbá.

Hogy ne legyen unalmas a rántotta

Már a sütés is lehet különböző. Fel lehet verni az egész tojást, de akár a serpenyőben is össze lehet keverni. A felvert tojást mikrohullámú sütőben is megsüthetjük. Zsiradéknak használhatunk vajat, margarint, olajat, libazsírt. A gusztusosan megsütött rántotta önmagában is csábító, de ez még nem minden!

Fűszerezzük!

A felvert tojást fűszerezhetjük is. Illik hozzá a reszelt szerecsendió, az őrölt feketebors, az őrölt kömény, de tehetünk bele fokhagyma granulátumot is. Ízesítsük például friss vagy szárított metélőhagymával, friss vagy vágott petrezselyemmel. Paradicsomos változathoz tegyünk morzsolt bazsalikomot, chilipaprikával pedig csípős rántottát süthetünk.

Lehet színes a rántotta

Gusztusos és ízletes lesz a rántotta, ha a tojást vékony csíkokra vágott, olajon kicsit megpárolt kápia paprikával sütjük. Nem utolsó sorban tele van vitaminnal.

Koktélparadicsommal és bazsalikommal is süthetjük. Öntsük a forró olajra a felvert tojást, amikor egy réteg megsült, a még laza tojásra rakjunk koktélparadicsomokat és friss bazsalikomleveleket. Tegyünk fedőt a serpenyőre, pár perc múlva kész a rántotta.

Keverjünk apróra vágott metélőhagymát a felvert tojásba, és így süssük meg. A metélőhagyma illata enyhébb, mint általában a hagymáké, gazdag vitaminforrás az őszi hónapokban is.

Ötletek omlettekhez

Az omlett alapreceptje, hogy ahány tojást használunk, annyi evőkanál lisztet és tejet adunk a sárgájához, majd a fehérjét habbá verve, laza mozdulatokkal keverjük bele. Ha az édes változatot készítjük, süssük rétesliszttel, ha gluténmentesen szeretnénk, akkor rizsliszttel. Tej helyett adhatunk hozzá tejszínt vagy joghurtot, vagy akár rizsitalt.

Sütőben is süthetjük

A felvert tojáshoz adjuk hozzá a szokásos adag felének megfelelő tejszínt és lisztet, majd keverjünk hozzá reszelt sajtot. Ezt az alapreceptet tovább variálhatjuk.

Az omlettet öntsük lapos, kivajazott tortaformába, kirakhatjuk vékony főtt sonkaszeletekkel, erőspaprika karikákra vagy szeletelt kolbásszal. Ezután sütőben süssük rózsaszínűre.

Édesen is jó

Só helyett kevés por alapú édesítőszerrel is ízesíthetjük az omlettet. Süssük meg, mint egy vastag palacsintát olvasztott vajjal vagy kevés olajjal, majd tegyünk bele gyümölcsös tölteléket és hajtsuk félbe. A töltelékhez pároljunk valamilyen idénygyümölcsöt: meggyet, almát, körtét őrölt fahéjjal ízesítve, darált dióval dúsítva. Ez utóbbi felszívja a még esetleg megmaradt nedvességet.

Tekerjük fel, mint egy palacsintát!

Süssünk nem túl vastag omletteket mind a két oldalát átsütve. Készítsünk zöldséges vagy húsos kenhető tölteléket, tegyünk egy csíkot a közepére és óvatosan tekerjük fel.

Készíthetünk tölteléket például sütőtökből, amit kockára vágunk, sütőben megsütünk. Ezután pépesítjük tejszínnel, fűszerezzük őrölt szegfűborssal, őrölt szerecsendióval. Mindkettőből nagyon kevés kell, mert intenzív fűszerek.

Szeleteljük, mint egy tortát!

Süssünk három, morzsolt oregánóval ízesített omletteket úgy, hogy megfordítva mindkét oldala átsüljön. Az elsőre tegyünk sajtszeleteket, még, amikor forró, tegyük rá a második omlettet, rá főtt sonkaszeleteket, majd a harmadikat is rátéve szórjuk meg reszelt sajttal. Szeleteljük, mint egy tortát. Citromos gyömbérteával tálaljuk.

Ezt a két egyszerűen és gyorsan elkészíthető ételt süthetjük tetszés szerinti párolt vagy nyers zöldségfélével, szórhatunk bele aszalt gyümölcsöket, magvakat, tálalhatjuk különböző sajttal, csak a kreativitásunktól függ, mit hozunk ki belőle.