Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

Hogyan sózzunk okosan?

Ki ne ismerné A só című magyar népmesénket, ami tökéletesen példázza azt, milyen kardinális szerepet tölt be életünkben ez a fűszer. Nem hiányozhat szinte egyetlen fogásból sem, még akkor sem, ha süteményekről van szó! Ezért is nagyon nehéz meghatározni azt, mi az a naponta elfogyasztott sómennyiség, ami még egészséges, de nem jár ízveszteséggel. Ennek eredünk nyomába ebben a cikkben!

A só szerepe táplálkozásunkban

A só, azaz a nátrium-klorid két alkotórésze a nátrium (40 %) és a klór (60 %). Az energiát nem adó, ugyanakkor a szervezet megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen nátrium, bár az egyik legfontosabb makroelem a szervezet számára, azonban napi 1,5-2 gramm mennyiség elégséges belőle egy egészséges felnőtt napi nátriumigényének fedezéséhez. Napi nátriumbevitelünk csaknem teljes egészében a konyhasóból származik, 2 gramm nátrium 5 gramm konyhasónak (NaCl) felel meg.

Mennyi az ideális mennyiség?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott maximális sóbevitel 5 gramm naponta, amely egy teáskanálnyi mennyiségnek felel meg. 2008-ban Magyarország is csatlakozott az Európai Bizottság sócsökkentő keretprogramjához, ehhez kapcsolódóan megszületett a magyar ajánlás is, mely szintén maximum 5 gramm/nap sóbevitelt javasol.

Mennyi sót fogyasztunk valójában?

Hazánkban egy az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által végzett reprezentatív vizsgálat adatai szerint a sóbevitel nőknél 12 gramm, míg, férfiaknál 17,2 gramm, azaz az ajánlott érték több mint 2,5, illetve 3,5-szerese.

A javasolt sómennyiség elvileg elegendő ahhoz, hogy az ételek ne legyen íztelenek. Megfelelő fűszerekkel kombinálva pedig valóságos ízbombákat alkothatunk. A sós ízekhez szokott ízlelőbimbóknak azonban szokatlan lehet a hirtelen változás. Három hét alatt, az ételekhez adott só mennyiségét fokozatosan csökkentve azonban bármilyen étkezési és fűszerezési szokást követő ember képes megszokni az új ízeket.

Mire figyeljünk vásárláskor?

Mindig olvassuk el az élelmiszerek címkéjét! Amennyiben az összetevőknél az első helyen a konyhasó szerepel, feltételezhető, hogy az adott élelmiszer sótartalma magas, mert konyhasóból tartalmazza a legtöbbet. Vásárlásnál válasszuk azokat a termékeket/ételízesítőket a piacon, amik nem tartalmaznak hozzáadott sót! Ezekkel remekül lehet helyettesíteni a már megszokott ételízesítőket.

Főzz egészségesebben!

Nem csak vásárlásnál, hanem otthon is sokat tehetünk néhány kis praktikával az egészségünk érdekében.

  1. A kevésbé sós íz megszokásához kb. 3-4 hét szükséges, ezért fokozatosan csökkentsd a só mennyiségét!
  2. Tedd el az asztalról a sószórót, így elkerülhetjük, hogy bárki is automatikusan kóstolás nélkül sózzon!
  3. Főzéskor só helyett használjunk erőteljes ízű, friss fűszernövényeket (bazsalikomot, majoránnát, kakukkfüvet, stb.)!
  4. Főzz a megszokottnál kevésbé sósan!
  5. Sót és sót tartalmazó ételízesítőt egyszerre ne használj!
  6. Készítsd el te magad az ételeidet friss alapanyagok felhasználásával és korszerű konyhatechnikai eljárások alkalmazásával, melyek segítségével ízletessé teheted őket, ugyanakkor csökkentheted a sótartalmukat is:
  • gőzben / zöldséglében / tejben főzés,
  • teflonban/alufóliában/sütőzacskóban sütés,
  • aromás párolás – amikor a húst zöldséggel, gombával, gyümölccsel együtt pároljuk,
  • zöldségekkel / gombával rakott, illetve töltött ételek készítése,
  • húsok tűzdelése különféle zöldségekkel/ gombával/gyümölcsökkel,
  • pácolás pl. tejben, joghurtban, olívaolajban friss fűszerekkel, citrommal, vörös- illetve fokhagymával, ízesítés balzsamecettel/citromlével).

Hogy még inkább a kezedben tartsd a sófogyasztásod irányítását, próbáld ki hozzáadott só nélkül készült fűszerkeverékeinket! A fűszereket gondosan válogattuk, hogy kiemeljék, illetve akár teljesen kiváltsák a só ízét. Mindenki maga döntheti el, hogy mennyire fűszerezi az ételt, nem kell attól tartani, hogy az intenzív fűszerezés túl sós ételt fog eredményezni. Nem utolsó sorban pedig tiszta fűszert találunk a zacskókban és a csomagolás hátulján recept –inspirációt is kapunk.