Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekHárom elronthatatlan kuglóf

Három elronthatatlan kuglóf

A kuglóf az egyik legrégebbi sütemény, amelyről az első feljegyzések Krisztus idejéből maradtak fenn. Állítólag a háromkirályok vittek magukkal a kisded meglátogatása során olyan süteményt, amelynek formája a fejfedőjükéhez hasonlított, ezek voltak az első kuglófok.

A sütemény elnevezése a német nyelvből, szóösszetételből származik: a gugel szó kúpot jelent, a hefe pedig élesztőt. Ezekből jött létre a mai napig is többféle formában használatos Gugelhupf, Gugelhopf, Gogelhopf elnevezés. Amint a névösszetétel második tagja is utal rá, kezdetben az élesztő kihagyhatatlan volt a XVII. században és biedermeier korszakában virágzását megélő süteménynek. Napjainkban gyakorta kevert tészta kerül a jellegzetes sütőformába, így „megúszhatjuk” a tészta kelesztésével járó kockázatokat.

A legeslegegyszerűbb kuglóf

A tészta, amelynek összekeverése és sütőformába öntése még annyi időt sem vesz igénybe, amíg bemelegszik a sütő, nélkülöz mindenféle sütési praktikát (pl. tojások szétválasztása és fehérje habosítása a tészta levegősségének javítása érdekében, vaj habosítása stb.), mégis könnyed és finom. Azzal kezdjük a műveletet, hogy a sütőt begyújtjuk és 150 fokra állítjuk. A száraz hozzávalókat összekeverjük (25 dkg liszt, 10 dkg porcukor, csipet só), majd egy mélyedést készítünk az ujjunkkal, amelybe beleütünk 4 tojást, hozzáöntünk 1 dl tejet és 1 dl olajat, majd simára keverjük a tésztát. A kuglófformát kivajazzuk és lisztezzük, majd beleöntjük a tésztát. Ha szeretnénk márványosra a kuglófot, akkor a tészta egyharmadát vegyük külön, keverjünk bele egy evőkanál kakaót, majd ezt oszlassuk el a formában a többi tészta tetején, végül villával óvatosan kissé nyomkodjuk át a színezett tésztát a színezetlen részbe. A kuglóf 50-60 percig sül, érdemes tűpróbát végezni.

A máshogy egyszerű kuglóf

A máshogy egyszerű kuglóf elkészítése egy picit bonyolultabb, mint az első recepté, jelentős könnyítés azonban, hogy bögrés összetevő-mértékegységet választottunk, így nem kell méricskélni. Az első lépés itt is a sütő bekapcsolása, hogy bemelegedjen, mire elkészülünk a tésztával. 180 fokra állítsuk. Második lépésként válasszunk szét 4 tojást, majd a sárgákhoz adjunk 1 bögre cukrot, másfél bögre lisztet, fél bögre olajat és fél bögre tejet. Keverjük simára a tésztát. Verjük fel a fehérjéket habbá, majd kanalanként adagolva, óvatosan forgassuk hozzá a tésztához. Végül öntsük a masszát a kikent, kilisztezett sütőformába és 50 perc alatt süssük készre.

Ha úgy érezzük, hogy már nem csak az egyszerűség a lényeg és a tészta könnyedsége érdekében a tojások szétválasztásán és a habverésen kívül még hajlandók vagyunk egy lépést megtenni, akkor a lisztet a tésztába keverés előtt szitáljuk át. Ennél a kuglófnál is élhetünk a tészta egyharmadának „bekakaózásával”, hogy a végeredmény szép, márványos legyen.

Látványos, illatos, mégis egyszerű – Widmann kuglóf

Sennyei Anna grófnő az 1700-as évek végének népszerű „gasztro-influencere” volt, tekintve, hogy előszeretettel küldözgette egyszerű, mégis ínyenc receptjeit a kor népszerű hölgyújságjainak. Ő fejlesztette ki a Widmann kuglófot, amely annak ellenére, hogy elkészítése végtelenül egyszerű, rendkívül finom és mutatós, igazi vendégváró édesség, akár ünnepek alkalmával is.

Kezdjük ennek az elkészítését is a sütő közepes hőfokra történő bemelegítésével! Mérjünk ki 20 dkg lisztet, keverjünk el benne 3 dkg őrölt mandulát és fél csomag sütőport. Válasszuk szét a tojásokat. A szobahőmérsékletű vajat (16 dkg) keverjük habosra a cukorral (10 dkg) és a 4 tojássárgával, adjunk hozzá 2 evőkanál tejet. Verjük fel a tojások fehérjét kemény habnak, majd apránként, felváltva adagoljuk a tésztához a habot és a lisztkeveréket. Kikent-kiszórt (kisebb) kuglóf-formában kb. 40 perc alatt sül meg. Ebbe a fajta kuglófba nem szokás kakaót keverni, a végén viszont szépen mutat rajta a porcukor-szórás.