Hangolódj az őszre! – Teaszeánszok a hűvösebb napokra
Esőcseppek az ablakon? Hűvös, őszi szél? Vörös-narancsban úszó táj? Egy-egy fárasztó, munkával töltött hét után nincs is jobb, mint helyet foglalni kedvenc fotelünkben egy pokróc, egy jó könyv és egy csésze tea társaságában. A papír és a gőzölgő nedű illata a megnyugvást és a kellemes kikapcsolódást hordozza magában.
Tea vagy kávé? Legtöbbünket bizony lázba tudja hozni egy-egy tea- vagy kávékülönlegesség, de miért is jó az egyiket vagy a másikat fogyasztani?
Míg a kávé élénkítő-serkentő hatásairól ismert, magas vérnyomás esetén nem ajánlott a fogyasztása, vagy csak kis mennyiségben, a tea sok esetben kevesebb, és fajtáinak sokszínűsége miatt mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt. A különböző teáknak eltérő hatásai ismertek. A közös ezekben a nedűkben, hogy mindegyik fogyasztása mögött különleges kulturális hagyományok állnak, és elkészítésük már-már rituálissá vált az idők folyamán.
Tea, mint kulturális érték
A teázás bölcsőjének Ázsia tekinthető, ott is vált társasági eseménnyé az egy-egy csésze forró ital fogyasztása közbeni eszmecsere. Japánban a Zen buddhizmussal együtt vált népszerűvé, de Angliáról hallva sem ismeretlen számunkra az öt órai tea fogalma. Elkészítése a következő módon valósul meg: a tealevelek teáskannában való elhelyezését követően kivárjuk, hogy az adott fajtának megfelelő ideig történhessen az áztatás folyamata, majd szűrővel eltávolítjuk a leveleket az italból. Amennyiben tejjel szeretnénk fogyasztani, akkor a tejhez öntjük az elkészült teánkat, ezt követően változatos módokon ízesíthetjük a folyadékot.
Küzdjünk a fáradtság ellen fekete teával!
A fekete tea élénkítő hatásáról ismert, ráadásul egy Sri Lanka-i hagyomány szerint különleges afrodiziákum, ráadásul a benne fellelhető csersavak a szívet is erősítik, a stresszhormonszint csökkentésével pedig a koncentráció erősítéséhez is hozzájárul.
Fogyasszunk zöld teát az egészség megőrzéséért!
Ez a teafajta csupa jótékony hatásáért ajánlott: erősíti az immunrendszert, és a rákmegelőzésben is segítséget nyújt, az anyagcsere stimulálásával pedig a fogyáshoz is hozzájárul, ezen kívül a szem egészségéért, a demencia megelőzéséért és fogaink épségének megőrzéséért is ajánlani szokták.
Gyógyuljunk teával!
A gyógyszerek és krémek mellet teák is készülnek a különféle gyógynövényekből. Ezek közül talán a kamillatea, a kakukkfű és az orbáncfű a leginkább elterjedt. Előbbi gyulladáscsökkentő és nyugtató hatása miatt, utóbbi természetes hangulatjavítóként, stresszoldóként szolgálja fogyasztója érdekeit, míg a kakukkfű fertőtlenítőként, megfázásos tünetek enyhítéséért ajánlott.
A tea az egyetlen tiszta ital. A többi mind gyanús, vagy a nemiséghez van valami távoli köze, vagy hosszú és lassú tűz érte őket, mint az égetett italokat vagy a pörkölt kávét, vagy erjedtek, mint a bor, de mindenféleképpen elveszítették eredeti ízüket és illatukat. A tea viszont mindvégig azonos maradt önmagával. – Olvashatjuk Moldova György gondolatait. Miért ne osztanánk meg egymással a tiszta ital fogyasztásával töltött perceket?