Gyorsételek másképp – meleg vacsora 30 perc alatt
Ami félóra alatt elkészíthető, az néhány kivételtől eltekintve általában könnyű is. Ezért jó vacsorára, nem álmodunk rémeket és hajnalban sem ég a gyomrunk.
A meleg vacsora maga a szeretet. És nem abban az értelemben, ahogy régen mondták, hogy a munkából fáradtan hazatérő férfit a jó asszony az asztalon gőzölgő vacsorával várja. Nem, én inkább azt gondolom, aki előbb hazaér, az néha lepje meg a másikat. Sőt, ennél is jobb együtt főzni! Félóra kell csak és isteni lakoma lesz.
Töltött cukkini
Az egyik legjobb, ami történhet ezzel a kissé íztelennek tartott tökfélével. Ne hámozzuk, csak öblítsük le vízzel, majd papírtörlővel alaposan dörzsöljük át. Két nagyobb zöldséget vágjuk hosszában félbe, kanalazzuk ki a magházát, ennek a helyére jön a töltelék, amibe azt tegyünk, amit a hűtőben találunk. Én alapesetben úgy szoktam, hogy fél kiló darált pulykacombot alaposan összegyúrok egy tojással, kevés zabpehellyel, némi napraforgóolajjal, egy kávéskanál mustárral, egy csepp tejjel. De ha van maradék főtt rizsem, akkor azt használom zabpehely helyett, ekkor a tej elmarad. Pirospaprikával, sóval, borssal, szerecsendióval, kurkumával és római köménnyel fűszerezem. Ezt a masszát töltöm a cukkínikbe, majd betolom a sütőbe 25 percre normál 200 fokon. A tetejére lehet tenni reszelt sajtot vagy tejfölt is, de ezek nehezítik az ételt, vacsorára inkább minden nélkül adjuk.
Könnyített csirkepörkölt
Ebben az esetben a szokásos csirkecomb helyett mellet használunk, hogy az étel gyorsabban készüljön és könnyebb legyen. Persze lehet, hogy most valaki azt mondja, ez nem is pörkölt. Lelke rajta. Aki kipróbálja, nem fogja megbánni.
Egy egész csirkemell kell csonttal együtt. Ezt vágjuk kockákra úgy, hogy a csonton ne maradjon szinte semmi hús, maga a csont viszont maradjon egyben. Közepes fazékban repceolajon kissé pirítsunk, majd röviden pároljunk meg 3 közepes fej apróra vágott vöröshagymát, tegyünk rá 10 szem köménymagot, 2 evőkanálnyi édes vagy édesnemes fűszerpaprikát, kevés őrölt feketeborsot és sót, alaposan keverjük el kis víz hozzáadásával. Ezután jöhetnek a húsok és a csont, forrósítsuk át az egészet és öntsük fel vízzel. Közepes lángon főzzük készre. Fusilli kiváló köretnek.
Csicseriborsós, kolbászos, édesburgonyás csoda
Az eredeti recept spanyol chorizóval készül, de én gyulaival és házi kolbásszal is készítettem már, mindegyikkel nagyon finom. Ne csináljuk nagyon csípősre, mert az megnehezíti az alvást, inkább csemege kolbászt és plusz erőspaprikát használjunk, így jobban tudjuk kontrollálni az erősséget.
Egy nagy és magas serpenyőben, közepes, majd alacsony lángon készítjük az ételt. Kevés szőlőmagolajon megfonnyasztunk egy kockára vágott vöröshagymát, majd hozzáadunk 20 dkg vastagra szelt kolbászt és 3 percig pároljuk. Ezután hozzáadunk 3 gerezd összezúzott fokhagymát, 2 teáskanál füstölt pirospaprikát, csipet chilit és további egy percig pároljuk. Hozzáadunk 40 deka kockára vágott paradicsomot, ugyanennyi konzerv csicseriborsót és édesburgonyát. Olyan 2 deci víz is kell bele, majd jól összekeverjük, fölforraljuk. Ezután visszavesszük a hőfokot annyira, hogy épp csak bugyogjon és 10 percre lefedjük, majd 5 percig fedő nélkül tovább főzzük. Ezután belekeverünk 10 deka bébispenótot és még 1 percig főzzük. Kenyérrel vagy főtt rizzsel és spanyol Rioja vörösborral isteni!
Nálatok mi lesz ma vacsorára?