Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekGluténmentes ünnepek

Gluténmentes ünnepek

Ahol gluténérzékeny (cöliákiás) van a családban, ott a karácsonyi készülődés is több figyelmet, tervezést igényel. A gluténmentes diétát ugyanis mindig be kell tartani, ettől még az ünnepek alatt sem szabad eltérni. Bármi kerüljön az asztalra, még nyomokban sem tartalmazhat glutént, és az összes hozzávalónak vagy                                                                              alapanyagnak mentesnek kell lennie.

Spóroljunk időt és energiát!

Már hetekkel az ünnepek előtt tervezzük el, mit fogunk sütni, főzni. A lista alapján vegyünk meg minden hozzávalót, amit csak lehet. A gluténmentes liszteket és fűszereket száraz, hűvös helyen tároljuk. A romlandó hozzávalókat a hűtőben, esetleg a mélyhűtőben.

Válasszunk olyan ételeket, amelyek eleve nem tartalmaznak glutént, és az egész család szereti. A sütemények egytől egyig lehetnek mentesek, mindenki imádni fogja. (Ha hagyományos édességet is szeretnénk, azt inkább rendeljük vagy vásároljuk meg.)

A legtöbb süteményt előre elkészíthetjük és lefagyaszthatjuk. A torták, piskóták, kevert tészták, bejglik és linzerek a mélyhűtőből kivéve olyanok, mint frissen. Ezzel is egyszerűbbek lesznek az ünnepeket megelőző napok.

Mentes főételek

A legtöbb fogás – a töltött káposzta, a sültek, a levesek levesbetét nélkül, a párolt és sült zöldségek, tepsiben sült halak – amúgy sem tartalmaz glutént, az érzékenyek is ehetik ezeket, ha kellő gondossággal készülnek.

A rántott halat gluténmentes zsemlemorzsában panírozzuk, amihez darált diót adunk. A töltött hús töltelékébe is tehetünk gluténmentes zsömlét vagy kenyeret.

Az ünnepi húsokat, különösen, ha szilveszterre készülnek, bátran fűszerezhetjük. Dobjunk mellé borókabogyót, tegyük majoránnás, borsos fűszeres olajos pácba, szórjuk meg házi fűszersóval, pácoljuk együtt feldarabolt hagymával, szétnyomott fokhagymával.

Gluténmentes bejgli az egész családnak

Ne bajlódjunk kétféle bejgli készítésével, a gluténmentes mindenkinek ízleni fog.

A mentes bejgli tésztája akkor jó, ha többféle liszttel készítjük. Az alapja egy jó minőségű gluténmentes süteményliszt, amihez harmadrész gluténmentes kenyérlisztet adunk és pár dekagramm kukorica lepénylisztet. Ha kellő gyakorlatunk van a mentes sütemények készítésében, a rizsliszt és kukoricaliszt fele-fele arányú keverékéből is készíthetjük.

Ezekhez a lisztekhez több margarint, vajat, tejfölt kell adnunk, mint a hagyományos alapanyaghoz, mert különben száraz lesz a tészta, törik és morzsálódik.

Ne feledkezzünk meg a fűszerekről sem: gluténmentes vaníliás cukorral, frissen reszelt (kezeletlen héjú) citromhéjjal és házilag őrölt fahéjjal ízesíthetjük a mákot, a diót, a gesztenyét, de még a tésztát is.

Sütemény ötletek

Ha egyszerűbb süteményre van csak időnk, süssünk mákos kevert tésztát, dobjuk fel aszalt szilvával, öntsük le citrommázzal. A tészta alapja barna rizsliszt házilag darált mákkal.

Adjunk hozzá gluténmentes sütőport, tojást, mentes rizsitalt, cukrot. A citrommázhoz 15 dkg házilag darált porcukorhoz kisebb adagokban hozzáadjuk egy citrom kifacsart levét, közben gépi habverővel felhabosítjuk. Csak annyi citromlevet adjunk a cukorhoz, hogy az ne legyen túl folyékony, ám könnyen kenhető maradjon. A mázat hűvös helyen, de nem hűtőszekrényben hagyjuk megszilárdulni.

Remek linzert lehet sütni kukoricalisztből. Bármilyen hagyományos omlós receptet át tudunk alakítani mentessé, ha tudjuk, hogy tejfölből, margarinból több kell. Nem baj, ha lágynak tűnik a tészta, így könnyebben formálható, és nem lesz száraz a végeredmény sem. Tehetünk rá tisztított, vágott mandulát, diót, házilag készített csokoládémázat. A karikákat még melegen ragasszuk össze lekvárral, ettől összepuhul.

karácsonyi csokitorta vagy a fatörzs sem maradhat ki. Remekül fagyasztható. Rizslisztből, tojásból jó minőségű kakaóból, cukorral piskótát sütünk. Amikor kihűlt, a következő a krémmel töltjük meg: 3 dl rizsitalba keverjünk 5 evőkanál rizslisztet, majd sűrűre főzzük és hagyjuk kihűlni. 20 dkg vajat vagy margarint habosra keverünk. 4 tojássárgáját gőz fölött szintén habosra keverünk 10 dkg porcukorral. Még melegen hozzákeverjük a gluténmentes kakaót. Amikor kihűlt, összekeverjük a vajjal és a rizstejes krémmel. Gépi habverővel habosítjuk.

Ügyes szervezéssel és ötletekkel a karácsony és a szilveszter a gondtalan együttlétről fog szólni és a finom ételekről.