Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekFűszeres teák a konyhádból

Fűszeres teák a konyhádból

A tél közepén akár egyedül, akár családunkkal együtt kuckózunk be, mindig jól esik egy kis extra kényeztetés, ami meghitt hangulatot teremt. Ha szeretnétek kísérletezni és fontos nektek, hogy kézzel készített újdonságokkal fejezzétek ki gondoskodásotokat, mutatunk pár szuper tea receptet, amihez csak a fűszeres                                                                      polcodon kell kicsit alaposabban szétnézned.

A teázás hagyománya évezredes múltra tekint vissza. Számos országban óriási hagyományai vannak egy-egy teázási rítusnak. A hazánkban a 19. században vált divatossá a különböző növényi főzetekből készült frissítő fogyasztása. Számos feljegyzés bizonyítja, hogy a reformkorban történelmünk nagyjai kortyolgatták együtt kedvenc teájukat, mint Petőfi és Jókai, amikor közös lakást béreltek Budapesten a Dohány utcában. Mára már a teák kínálata is jóval szélesebb, mint akkoriban. A népi gyógyászatból ismert klasszikus gyógynövényteákon kívül számos különleges, ízletes és jótékony hatású teát készíthetsz egyszerűen.

Indiai fűszeres tea

1 tk szárított gyömbér
4 db szegfűszeg
Horváth Rozi szegfűbors ízlés szerint
1 db csillagánizs
4 db zöld kardamom
1 db Horváth Rozi fahéj egész
1 db vanília rúd

A fűszereket a vanília kivételével tegyük egy teatojásba és áztassuk őket 10-15 percig 3 deciliter forró vízben. Egy lábasban tegyünk fel forrni a vanília rúddal 4 deciliter tejet. A forró tejet öntsük hozzá a teához és édesítsük ízlésünknek megfelelően. Amikor elkészültünk, csak hunyjuk be a szemünket és engedjük át magunkat a csodálatos illatoknak, amik elrepítenek minket Indiába, hogy megtaláljuk a megvilágosodásunk kulcsát!

Tibeti vajas tea

5 dl fekete tea
2 dl tej
7.5 dkg vaj
1 tk só

Főzzük meg a teát, daraboljuk bele a vajat és keverjük el jól, majd öntsük fel a megmelegített tejjel és keverjük el benne a sót. Ehhez a teához igazán nyitottnak kell lennünk, hiszen teakultúránk alapvetően az édes ízekre támaszkodva építkezik. Tibetben leginkább magas zsírtartalma miatt fogyasztják sűrűn ezt a teát, ami segít elviselhetővé tenni az igazán hideg napokat is. A só pótolja a fizikai aktivitás közben veszített sót, így kifejezetten alkalmas kemény fizikai munka végzése, vagy sportolás közben.

Jógatea

15 Horváth Rozi szegfűszeg egész
20 szem Horváth Rozi feketebors egész
20 szem kardamom félbevágva
3-4 Horváth Rozi fahéj egész
8 szelet friss gyömbér

A hozzávalókat tegyük egy nagy teazsákba és forraljuk együtt 2-3 liter vízzel attól függően, mennyire szeretnénk intenzív ízt. Ez a tea nem csak átmelegíti a testet, de tonizál is. Megerősíti immunrendszerünket és gyulladás- valamint fájdalomcsökkentő hatással bír. Ízlelgessük és lélegezzük be gazdag aromáit, ami nem csak testünket, de lelkünket is átmelegíti.