Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekA fűszerezés alapjaiFűszeres páctippek a nyári grillezéshez

Fűszeres páctippek a nyári grillezéshez

A nyár egyik legkellemesebb időtöltése a grillezés. A készülő vacsora, az illatozó ételek mellett jókat lehet beszélgetni, és várni, hogy elkészüljenek a finomságok.

Grillen sütni bármit lehet: különböző húsokat, zöldségféléket, de akár gyümölcsöket is. Ha szeletekben sütjük a húst, már előre gondoskodhatunk hozzá friss zöldségfélékből álló salátáról. Nyársra is húzhatjuk a húsfalatkákat, akár önmagukban, vagy burgonyával, hagymával, zöldségfélékkel.

A húst már előző este, de legalább pár órával az elkészítés előtt érdemes pácolni, mert így lesz elég sós, és így járják át a fűszerek.

Zöldségféléket, gyümölcsöket önmagukban is süthetjük: a padlizsán, a paprika, a répa, a cukkini, a paradicsom, a hagyma, de még a kígyóuborka is remekül grillezhető. A zöldségféléket még sütés előtt kell olajos páccal átkenni. A megtisztított alapanyagot tetszés szerint vágjuk darabokra: kockákra vagy karikára. Fűzzük hurkapálcára vagy fém nyársra, kenjük be a fűszeres páccal.

Mint minden sikernek, a grillezés sikerének is jó előkészítés az alapja. Az alapanyagok kiválasztásán túl a fűszerek megválasztása sem mindegy, mert ezek adják meg a grillezendők ízét, illatát, aromáját.

Fűszerkeveréket készen is vásárolhatunk. Mindannyiunknak van legalább olyan jól bevált fűszerkeveréke, amit mindig szívesen használ. Vásárlásnál figyeljünk arra, milyen húsokhoz ajánlott a keverék, mert a legjobban hozzá illő fűszerek kerülnek a keverékbe.

Otthon is könnyen elkészíthetjük a fűszerkeveréket, különösen, ha mindig van otthon többféle fűszer. Ha nagyobb mennyiséget készítünk a keverékből, tároljuk lefedve, száraz, hűvös helyen, és időnként ellenőrizzük, nem csomósodott-e össze.

Mit érdemes választani az egyes alapanyagokhoz? Sertéshúshoz választhatunk őrölt fekete borsot, őrölt köményt, majoránnát, oregánót, kakukkfüvet, rozmaringot, turbolyát, friss fokhagymát, összetört borókabogyót, pirospaprikát.

A bárány vagy marha pác fűszerei közt szerepelhet a mozsárban összezúzott tarka bors és fokhagyma. A bárány páchoz rozmaringleveleket is keverhetünk, az eredmény fantasztikus lesz.

A szárnyasokhoz remekül illik az őrölt kömény, az őrölt bors, a kurkuma, az őrölt római kömény, a koriander, a görögszéna, a majoránna, a rozmaring, a pirospaprika, a friss fokhagyma és a szerecsendió.

Zöldségfélékhez pedig érdemes inkább zöldfűszereket választani: oregánót, bazsalikomot, tárkonyt, majoránnát, a kakukkfüvet, csombort, rozmaringot.

Az olajos pácok készítésének legegyszerűbb módja, hogy először bedörzsöljük a húst a fűszerkeverékkel és a sóval, majd a hús zsírosságától függően átkenjünk kevesebb vagy több olajjal.

Az olajjal bekevert pácok elkészítése sem bonyolult, hiszen csak össze kell keverni a sót a fűszerkeverékkel és az olajjal. 1 dl olajhoz legalább 4-5 kávéskanálnyi fűszerveréket és egy kávéskanálnyi sót adjunk. Ha igazán különleges pácot akarunk készíteni a húsokhoz, a fűszereken kívül mézzel és mustárral, vagy egy kis ketchuppal ízesíthetjük, ilyenkor csak kevés olajat használjunk.  A bepácolt húsokat elkészítésig a hűtőben kell tárolni.