Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekFűszeres italok, fűszerekből készült italok

Fűszeres italok, fűszerekből készült italok

Az összes földi élet alapja a tiszta víz. Nélküle semmilyen élőlény nem tud meglenni, még a szárazságot legjobban tűrőknek is szükségük van rá. Az ember kifejezetten vízigényes teremtmény, napi 2 liter körüli mennyiséget meg kell innia. Éppen ezért adja magát, hogy az ivóvízzel együtt hatékonyan tudunk bevinni további                                                            egészséges anyagokat. Erre hozunk most pár remek példát.

 

Görögszénás limonádé

A görögszéna gyógynövényként és fűszerként is világszerte ismert, több országban kaphatók már a vele készült ízesített vizek és üdítők. Leggyakrabban említett egészségvédő hatása, hogy lassítja a cukorfelszívódást és serkenti az inzulintermelést, ezáltal normalizálja a vércukorszintet. Emésztési problémákra is kiváló orvosság, hiszen a gyomrot és a beleket erősítő hatása ismert, refluxszal küzdőknek kifejezetten ajánlott. Megelőzi a vesekő-kialakulást. Méregtelenítő hatása miatt felkelés után közvetlenül is ajánlott.

A görögszénamagból főzetet érdemes készíteni, amit melegen teaként vagy lehűtve limonádéként is lehet fogyasztani. A magvakat nem kell eldobni, nyugodtan megrághatjuk és lenyelhetjük, hiszen nagyon egészséges.

Szárított gyömbérrel készült italok

A gyömbért évezredek óta fogyasztják az emberek. Az ókori rómaiak azt tartották, hogy a sóval kevert szárított gyömbér csodaszer, ami afrodiziákum és szinte minden betegséget megelőz. Indiában a gyömbérből főzött tea olyan elterjedt, mint Japánban a zöld tea. Hazánkban is divatba jött az utóbbi években, teázókban is felszolgálják, főként télen.

A gyömbéres limonádé hidegen is készíthető, emésztési gondokra, gyomorégésre kiváló. Vesevédő, vércukorszintet szabályozó, így éhségérzetet csökkentő hatása is van. Remek cinkforrás, sportolás után pedig segíti az izmok regenerálódását.

Kurkumás italok és ételek

Egy időben rendkívül elterjedt nézet volt, hogy a fűszerként igen elterjedt kurkuma lesz az a gyógynövény, amely a daganatos betegségek gyógyításában áttörést hoz. Az mindenesetre bizonyított, hogy lipopoliszacharid hatóanyagai révén a szervezet ellenállóképességét növeli, erősíti az immunrendszert, véd a fertőző betegségektől. Fogyasztása télen főként az influenzaszerű megbetegedések elkerülése érdekében ajánlott, nyáron pedig az emésztésre gyakorolt pozitív hatásait érdemes kiemelni. Az irodalmi adatok szerint jó hatással van a bőrre és az ízületi porcok egészségét is segít megőrizni. A kurkumát fogyaszthatjuk főzetként, de például egész éjszakai áztatás után joghurtban is kiváló.

Bazsalikom minden formában

A bazsalikom az egyik legfinomabb, sokoldalú fűszer, ami hazánkban leginkább az olasz kulinária térhódításával terjedt el, hiszen a paradicsommal remekül harmonizál. Fogyaszthatjuk tehát ételekben, de finom italokat is készíthetünk vele, például zöld smoothie-t, teát, édes vagy savanyú limonádét is.

A bazsalikom nemcsak finom, de nagyon egészséges gyógynövény is, kiváló hatásait pedig friss és szárított formában is kifejti. Gyulladáscsökkentő és emésztést könnyítő, meggátolja a túlzott savtermelést a gyomorban, így mérsékli a puffadást és a teltségérzetet egy kiadós menü után. Forró főzete nátha, influenza esetén ajánlott, fejfájás- és lázcsillapító hatása is ismert. Javítja az ellenállóképességet.