Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekFűszerek, amelyek gyógynövények is

Fűszerek, amelyek gyógynövények is

A természet patikája rendkívül gazdag, tulajdonképpen elmondhatjuk, hogy minden növény, amely emberi fogyasztásra alkalmas, az gyógyhatású is vagy legalábbis összetevői és hatóanyagai révén befolyásolja az emberi szervezet működését. Nem véletlen, hogy potenciaproblémákra javasolják a zeller nagyobb mennyiségű fogyasztását, míg vérszegénységre a cékla vagy céklalé étrendbeli arányának javítása lesz jó hatással.

Ugyanezek igazak a fűszerként használt növényekre, amelyek esetében az a teljes igazság, hogy nem csak az ízükért, hanem a testünkre, ezen belül az emésztésre és az anyagcserére gyakorolt hatásuk miatt is kerültek be egy-egy étel receptjébe. A káposztás ételekhez adagolt köménymag hozzájárul a puffadás megelőzéséhez, a nehéz, zsíros ételekhez használt kakukkfű, majoránna, bazsalikom pedig megelőzi a simaizmok görcseit, elősegíti a gyomorsav termelődését, szélhajtó és gyulladáscsökkentő hatású.

Ha eltávolodunk a fűszerek bélrendszerre gyakorolt hatásaitól, láthatjuk, hogy több fűszerként használt növény önállóan is megállja a helyét, mint gyógynövény.

A paradicsomos, zöldséges ételekhez, húsragukhoz és pikáns levesekhez javasolt zsálya neve latinul azt jelenti „gyógyítani”. Sokat elárul a növény hatásosságáról, hatásspektruma szélességéről a francia neve is, amely „toute bonne”, vagyis magyarul: minden rendben. Általános egészségmegőrző hatása mellett torokfájásra, fogfájdalmakra, a nyálkahártyák krónikus gyulladásaira és sebeire, használták elődeink az egyik legrégebben ismert gyógynövényt. Szembetegségekre, idegrendszeri zavarokra is alkalmazták, általános nyugtató hatása mellett erősíti a memóriát is. Antioxidáns, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatásai miatt bőr- és hajápolásra is kiváló.

A fahéj szintén több ezer éve ismert, bár azt nem tudjuk, hogy fűszerként vagy gyógynövényként alkalmazták-e először. Az emésztésre gyakorolt serkentő hatásai mellett közismert gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő. Ezt a hatását külsőleg is kihasználhatjuk, vagyis tisztátalan, illetve sérült bőrt is széppé, egészségessé varázsolhatunk a segítségével. Gombás bőr és köröm kezelésére is alkalmas. Jelenleg nagy erőkkel vizsgálják a hatásait a cukorbetegség tüneteinek javításában, valamint a magas vérnyomás csökkentésében.

A majoránna, a kakukkfű, bazsalikom és a menta egyaránt kiváló hatással bír a felső légúti megbetegedések kezelésében és a kedélyállapot javításában. Nyugtató, lazító, felszabadító hatásaikat nem csak tea, hanem gyógynövényes fürdő által is élvezhetjük.

A sokoldalú kurkuma szigorú vizsgálatait is most kezdte el az orvostudomány, mert bebizonyosodott, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében, a diabétesz és az Alzheimer-kór tüneteinek enyhítésében is szerepet kaphat. Ugyanakkor évezredek óta használják ezt a növényt is, sokoldalú hatásai miatt sárga porát keleten „aranyként” tartják számon. Használható arc- és bőrápolásra is, antioxidáns, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatásai, és a sejtek regenerálódását elősegítő, az öregedést gátló hatásai miatt.