Férfias vacsorák 45 perc alatt
2024.08.28.
A legtöbb férfi tud főzni, legfeljebb nincs gyakorlata benne, nincs megfelelő felszerelése vagy hiányoznak a hozzávalói. Ahhoz, hogy 45 perc alatt elkészüljön a vacsora, szükség van pár alapvető dologra, némi felkészülésre és persze csalni is lehet egy kicsit. Ha követed a tanácsokat, megkönnyítheted a dolgod. A legfontosabb viszont az, hogy elhidd, a főzés nem bonyolult, képes vagy rá. Ami pedig még jobb: élvezni is fogod.
- A mélyhűtőbe nemcsak fagyi való! Mindig legyen 2 csomag borsó, 2 csomag mexikói keverék, 1 csomag zöldbab, kelbimbó, brokkoli ízlés szerint, de nyugodtan tárolj be bébirépát és spenótot is. A zöldségen kívül a húsokat is fagyaszthatod külön fiókban. Ezeket érdemes adagonként csomagolni, például 4 csirkecomb vagy 2 csirkemell mehet egybe, ennél több ne.
- Vásárolj rendszeresen! Ha nem csak mindig azt veszed meg, ami éppen kell, hanem előre is gondolkodsz, a mireliteken kívül pedig tejet, tojást, lisztet, olajat, vajat, ecetet, cukrot, száraztésztát, szójaszószt, sűrített paradicsomot, mustárt is betárazol, mindig lesz mihez nyúlnod, ha össze akarsz ütni valamit. Ha utálsz vásárolni menni, házhoz is szállíttathatod magadnak a cuccot a több üzletláncból is.
- Ismerd meg a fűszereket! Azért jó magadnak főzni, mert a saját szájízedre alakíthatod az ételeket. Ehhez viszont érdemes megismerni a fűszereket a só-bors-paprika szentháromságon túl is. Olaszos ízvilágot érsz el például az oregánó, bazsalikom, kakukkfű hármasával, közel-keletit szerecsendió és római kömény, indiait kurkuma és mustármag, távol-keletit koriander, ánizsbors gyömbér felhasználásával.
- Tanuld meg az alapokat, aztán kísérletezz! A saját ízvilágodat nyugodtan kikísérletezheted, nem kell visszatartson semmi, csak kombináld a fűszereket, zöldségeket, próbálkozz és hibázz. Nagyon izgalmas utazásnak nézel elébe, és ha úgy indulsz, hogy előtte már recept alapján megfőztél 20 főételt, biztosan nem fogsz nagyon melléfogni. Tanulj meg pár alapvető fogást és ismerd meg a fontosabb alapanyagokat, aztán indulhat a buli!
- Olvass szakácskönyvet! Régit és újat is, mert jó szakács holtáig tanul. Nemcsak nagyon sok érdekességre, de számtalan trükkre és apróságra lelhetsz rá közben, amik akkor is hasznosak lesznek, ha egy receptet sem készítesz el az adott kötetből.
Íme példának négy kiadós vacsora, ami simán elkészül 45 perc alatt.
- Tojásos lecsó: egy kiló paprikát karikára, fél paradicsomot (finnyásabbak forrázzák és hámozzák előbb), negyed kiló vöröshagymát kockára vágunk. A hagymát fél deci olajon üvegesre pirítjuk, megsózzuk, majd rádobjuk a paprikát. Aki szeretne bele kolbászt, most mehet az is. Öntünk rá egy deci vizet és lefedve, negyedóra alatt puhára pároljuk. Mehet bele a paradicsom és kevés fűszerpaprika, kömény, bors. Fedő nélkül főzzük még 10 percet, beleütünk négy tojást, 2 percet még forrósítjuk és kész. Jó nagy adag lesz.
- Zöldborsófőzelék sült virslivel: egy csomag (általában 450 gramm) gyorsfagyasztott zsenge zöldborsót felengedés nélkül, kevés olajon, fedő alatt megpárolunk. Időnként átkeverjük, hogy egyenletesen puhuljon. Közben egy bögrében alaposan elkeverünk egy deci hideg tejet, egy evőkanál lisztet és ugyanennyi tejfölt. A borsó 15 perc alatt már biztos puha, beleöntjük a bögre tartalmát, jól elkeverjük, hogy ne legyen csomós. Petrezselyemmel, sóval, borssal ízesítjük. Ha túl sűrű, legfeljebb fél bögre vizet adunk még hozzá. Újabb 10 perc főzés után készen van. Aki édesen szereti, cukor vagy eritritol a végén mehet bele. A virsliket hosszában vágjuk félbe és mindkét oldalukat serpenyőben süssük aranybarnára. Két embernek bőven elég.
- Csirkepörkölt orsótésztával: három kifejezetten nagy fej vöröshagymát apró kockákra vágunk, bő libazsíron üvegesre pároljuk, közben megsózzuk. Visszavesszük a lángot, két evőkanál pirospaprikát elkeverünk benne. Hozzáadunk négy felezett csirkecombot, összekeverjük, átforrósítjuk és felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Köményt, borsot adunk hozzá, más fűszert nem kér. Ha a lecsófőzésből maradt egy-két paprikacsuma, dobjuk bele. Fedjük le és lassan bugyogtassuk 30 percet, közben főzzük ki a tésztát bő sós vízben úgy, hogy egyszerre legyenek kész. Tálalás előtt ellenőrizzük, elég sós-e a pörkölt. Tejföllel tetézhetjük. Emberes adag két főnek.
- Marhasült hagymás tört krumplival: négy, egyenként 20 dekás marharostélyost dörzsöljünk be olajjal, szobahőmérsékleten hagyjuk állni 20 percet, majd alaposan hempergessük meg frissen durvára őrölt feketeborsban. Közben hámozzuk meg és vágjuk kockára a burgonyát, engedjünk rá vizet. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra, légkeverés nélkül. Fogjunk egy nagy serpenyőt, hevítsünk benne egy evőkanál olajat, majd a húsokat oldalanként három perc alatt süssük elő. Magas hőmérsékleten dolgozunk: sistereg, füstöl, gyönyörű piros kérget kap. Ha ez megvan, fektessük őket egymás mellé egy tepsibe, sózzuk meg, 20 percre toljuk be a sütőbe. A körethez a burgonyát forrásban lévő vízben 13 percig főzzük, majd leszűrjük. A hagymát apróra vágjuk, olajon pároljuk, ha már szépen pirulni kezd, beletesszük a krumplit, villával összetörjük és 5 percig sütjük. Pont kész, míg a hús sül.