Férfias lélekmelegítő levesek a hideg szelek ellen
Egy hideg téli napon, amikor a jeges szél mindenhová beférkőzik, semmi sem melegíti át úgy az embert, mint egy nagy tál tartalmas, forró leves. Igazi kényeztető ételek ezek, amik a téli rosszkedvet is gyorsan megszüntetik.
Sörös sajtleves
Természetesen Amerikában találták ki ezt az ízkombinációt, amely nemcsak finom, de laktató is.
Egyharmad bögrényi vajat közepes lángon olvasszunk meg egy nagy lábosban, majd adjunk hozzá ugyanennyi lisztet és 4-5 perc alatt folyamatosan keverve készítsünk világos rántást. Ezután dobjunk bele fél-fél bögre kockázott vöröshagymát, sárgarépát és zellert, 7-9 perc alatt pároljuk meg, majd jöhet két gerezd zúzott fokhagyma, kevés Tabasco, só és bors. Öntsünk hozzá 2 bögre világos sört és 3 bögre csirke alaplét, alaposan keverjük össze és forraljuk fel. Adjunk hozzá 4 bögre zsíros tejet, majd gyakori kavargatás mellett, kis lángon főzzük fel. Most jöhet bele a sajt, vagyis 6 bögrényi reszelt érett cheddar, 1 evőkanál Dijon-i mustár és 1 evőkanál Worcestershire szósz. Továbbra is takaréklángon főzzük, folyamatos keverés mellett, nehogy odakapjon, amíg minden sajt teljesen elolvad és szép krémes levest kapunk. Pirítóssal, ropogósra sütött baconnel és metélőhagymával tálaljuk.
Csülkös bableves
Egy igazi magyaros étel, amit minden férfinak tudni kell elkészíteni. Sőt, a hagyomány szerint a férfiak készítik a legjobban a családban. Ahány ház, annyi szokás, de mindenképpen gazdagon készítsük, téli hideg ellen úgy a legjobb.
A szárazbabot egy éjszakára áztassuk be vízbe. Vegyünk a hentesnél egy jó darab füstölt csülköt, amit egy nagy lábosban vagy kuktában tegyük föl hideg vízbe, és lassan főzzük puhára. Akkor jó, ha a legnagyobb csontot is könnyedén, kézzel ki lehetne húzni a húsból. Hagyjuk kézmelegre kihűlni, ezután emeljük ki egy tálra. A csülök főzőlevében néhány babérlevél kíséretében tegyük fel a babot főni, de figyeljünk oda, mert ez esetenként nagyon sós lehet, ilyenkor egy részét friss vízzel pótoljuk. Ha felforrt, tegyünk bele ízlés szerint karikázott sárgarépát, fehérrépát, zellergumót, karalábét, zúzott fokhagymát. Főzzük addig, amíg puha nem lesz. Sózni nem kell, ha nem elég sós, inkább tegyünk még hozzá a csülökléből. Egy serpenyőben zsíron pároljunk egy kis fej hagymát, majd egy evőkanál pirospaprikát és két evőkanál lisztet beledobva készítsünk világos rántást. Rántsuk be a levest, majd borsozzuk. A csülök húsával és tejföllel adjuk, csipetkét is szaggathatunk bele.
Ír jókedvű zöldségleves
Az írországi időjárás meglehetősen barátságtalan tud lenni, ennek ellensúlyozására viszont remek levesek készülnek a legjobb Whisky-k hazájában. Ez a ‘Feel Good Soup’ sokféleképpen készülhet, attól függ, épp milyen gyökérzöldségek vannak a háznál.
Vastag lábasban egy decinyi olajat hevítünk, majd 2 közepes, kockázott hagymát, darabolva 3 szár angol zellert és 1 nagy sárgarépát karikázva párolni kezdünk. Megszórjuk egy teáskanál sóval és 2 teáskanál durvára őrölt feketeborssal. Közepes lángon, többször megkeverve 5 percig pároljuk a zöldségeket, míg puhulni kezdenek, majd lefedjük és takaréklángon legalább 20 perc főzés következik. Több is lehet, minél lassabban fő, annál jobb lesz az eredmény. Ha ez megvan, nagyjából 1 liter hideg vizet öntünk hozzá, majd jöhet összesen 1 kiló gyökérzöldség hámozva-darabolva. Ez például egy bevált arány: 400 gramm paszternák, 400 gramm fehérrépa, 200 gramm cékla. Használhatunk még krumplit, édesburgonyát, sárgarépát, zellergumót is akár. Rögtön a fűszereket is adjuk hozzá: 4 evőkanál friss gyömbér, 3 evőkanál friss kurkuma, reszelt vagy nagyon apróra vágott és 2 teáskanál őrölt kömény kell bele. Ezután forraljuk föl és közepes lángon főzzük körülbelül 25 percig, míg az összes zöldség puha nem lesz. Botmixerrel pürésítsük simára. Ha túl sűrű, kevés vízzel higítsuk és forraljuk át újból. Tejföllel tálalhatjuk.
Egyszeregy sárgaborsóleves
A világ legegyszerűbb levese, szinte recept sem kell hozzá, mégis iszonyatosan jó tud lenni. Fordítsunk viszont időt az előkészítésre, mert úgy lesz finom az ételünk.
300 gramm sárgaborsót levesszűrőben jól megmosunk, majd minimum két órát hideg vízben áztatjuk. Tiszta vízben vagy maradék szűrt húslevesben tesszük fel főni egy kisebb fej egész, hámozott vöröshagyma és két babérlevél társaságában. Addig főzzük, míg a hagyma teljesen megpuhult, a borsók viszont még egyben vannak. A hagymát kidobhatjuk, de benne is hagyhatjuk. Ezután 300 gramm karikázott füstölt kolbászt, két gerezd zúzott fokhagymát és néhány szelet erős paprikát dobunk bele. Felforraljuk, ízlés szerint sózzuk, de csak a végén, mivel a kolbász amúgy is sós. Ha túl sűrű, a végén pótoljuk a vizet és forraljuk át az ételt. Pirított zsemlekockát adhatunk hozzá, de magában is nagyon kiadós.