Ezt edd az egészségedért! Szívbarát étrenddel a magas vérnyomás ellen
Korunk népbetegsége a magas vérnyomás, amit sokszor csak csendes gyilkosként szokás emlegetni, mivel évekig tünetmentes és így felfedezetlen marad, mire pedig megbetegít, már gyakran nagyon súlyos következményekkel jár. A legjobb gyógymód a megelőzés. Hogy hogyan? Természetesen egészséges táplálkozással. Mind ismerjük nagymamáinktól a fokhagymát, ami természetes vérnyomáscsökkentő, de ez nem minden. Mondjuk, mit érdemes még enni, hogy könnyebb legyen kordában tartani a vérnyomásunkat.
Zöld levelesek
Csak néhány példa: római saláta, rukkola, kelkáposzta és bébikel, petrezselyem, spenót, mángold. Mind-mind nagyon jóízűek, ezerféleképp elkészíthetők és magas káliumtartalmuk révén támogatják a vesék működését. Így csökkentik a vérnyomást. Fogyaszthatók frissen, köretként, de banán és alma hozzáadásával akár izgalmas smoothie is készíthető belőlük.
Bogyós gyümölcsök
Az áfonyát magas flavonoid tartalma miatt igazi csodaszerként tartják számon, de a málna és az eper is remek élelmi értékekkel bírnak. Reggelire zabkásához vagy például chiapudinghoz nagyon jól passzol pár bogyó, fagyasztóban hónapokig eltárolható, ha pedig ahhoz van kedved, fagyosan joghurttal turmixolva máris egészséges fagyit kapsz.
Cékla
Régebben savanyúságként ismertük és szerettük, de ma már tudjuk, milyen sokoldalú zöldség a cékla. Fogyaszthatjuk nyersen salátában, belefőzhetjük ragukba, sőt vékonyra szelve csipszet is süthetünk belőle. Nitrátot tartalmaz, ezért kisgyermekek ne fogyasszák, felnőttek számára azonban nagyon egészséges, hozzájárul az erek átjárhatóságának fenntartásához.
Joghurt
Zsírszegény, natúr joghurt fogyasztása hetente öt alkalommal akár húsz százalékkal is csökkentheti a magasvérnyomás-betegség kialakulásának kockázatát a nők körében. Ügyeljünk arra, hogy hozzáadott cukor nélküli, élőflórás joghurtot vegyünk, ha pedig ízesítésre vágyunk, magvakkal, friss vagy asztalt gyümölcsökkel tegyük azt.
Olívaolaj
Az egyik legegészségesebb zsiradék, többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag és magas polifenol tartalmának köszönhetően hatékonyan csökkenti egészséges szintre a vérnyomást. Fogyasszuk nyersen, salátaöntet alapjaként vagy adjuk hozzá szinte bármilyen ételünkhöz. A hőkezelést rosszul tűri, ezért ne hevítsük 160 fok fölé.
Pisztácia
Az egyik legegészségesebb olajos mag, amely nagyon finom és sokféleképpen felhasználható. Rendszeres fogyasztása segít megőrizni az érfalak rugalmasságát, bizonyítottan csökkenti a vérnyomást és normalizálja a pulzust. Ehetjük magában, remek snack, de desszertkrémek, pestók és saláták készítéséhez is kiváló.
Csokoládé
A legalább 60 százalék kakaót tartalmazó étcsokoládé nemcsak finom, de számos más jótékony hatása mellett a vérnyomáscsökkentésben is jeleskedik, valamint segít megelőzni a szív-és érrendszeri betegségeket. Természetesen nem kell naponta két táblával behabzsolni, de napi 20-30 gramm könnyedén beilleszthető az egészséges étrendbe és sokkal élvezetesebbé is teszi azt.
Persze, mindemellett jöhet a fokhagyma is.