Egészséges étrend az ősz alapanyagainak használatával
Régi és jó alapvetés, hogy a szervezet számára rendkívül egészséges, ha az évszaknak megfelelő alapanyagokból készült ételeket fogyasztjuk. Ez régen nem is lehetett másként, ma már persze bármit megvehetünk a hipermarketekben. Ha viszont az őszi-téli szezon alapanyagait szeretnénk használni főételeinkhez, van néhány jótanács a tarsolyunkban.
A késő ősz elhozta nekünk a rövidebb nappalok és hosszabb éjjelek idejét, napközben is alacsonyabbra kúszik fel a hőmérő higanyszála, a tél már szinte dörömböl a kapuinkon. Ebben az időszakban nagyon fontos a kiegyensúlyozott, vegyes és egészséges étrend, hogy elkerüljük a betegségeket, és ne merüljenek le testünk akkumulátorai. Az őszi betakarítás szerencsére antioxidánsokban és rostban gazdag terményekkel örvendeztet meg a kelbimbótól, a sütőtökig, a paszternáktól a datolyaszilváig.
Együnk sok gyökérzöldséget
Répát persze egész évben kapni, de azért a gyökérzöldségek főszezonja az ősztől tavaszig tartó időszak. A hideg hónapokban az olyan földalatti drágakövek, mint a fokhagyma, vöröshagyma, gyömbér, fehérrépa, édesburgonya, cékla és paszternák bőséges ízt és tápanyagot biztosítanak szervezetünknek. A gyökérzöldségek folsavban gazdagok, amely kulcsfontosságú a sejtnövekedéshez és az anyagcseréhez, valamint béta-karotint tartalmaznak, amely támogatja a látást és a csontok egészségét.
Adjunk az ételekhez gyulladáscsökkentő hatású zöldségeket
Az ősz a finom avarillat mellett allergiát okozó pollenek egész garmadával töltötte be a levegőt, kevesen tudják, hogy ezek jó része még a hó lehullása után is ott kering. Fontos, hogy olyan ételeket fogyasszunk, amelyek segítenek a szervezetünknek a védekezésben: például adjunk ételeinkhez kvercetinben gazdag almát és hagymát. Ez a flavonoid gátolja az allergiás gyulladásokért felelős hisztamin felszabadulását a szervezetben, így segít megelőzni a szipogást és tüsszögést.
Menjünk ki a piacra!
A termelői piacokon nemcsak azért jó vásárolni, mert ezzel a magyar őstermelőket támogatjuk, hanem azért is, mert az éghajlatnak megfelelő, fenntartható, finom és egészséges élelmiszereket vásárolhatunk. A termékek ráadásul általában frissebbek is, mint egy hipermarketben vagy utcai zöldségesnél, hiszen a termelők általában a piacnap reggelén vagy előző nap szedik le azokat. Bátran kérdezősködjünk, mustrálgassunk, elegyedjünk beszédbe az árusokkal, így még jobban fog ízleni a piacon megvett alapanyagból készül étel. Sőt, még alkudhatunk is!
Magvak és gabonák az egészségünkért
Használjunk persze teljes kiőrlésű tönkölylisztet sütéshez és főzéshez, de ne elégedjünk meg ennyivel. Keressük a gabonák és magvak legegészségesebbjeit, és ezekből készítsünk ételeket: hajdina, barna rizs, árpa, zab, amaránt, vadrizs, quinoa, köles és így tovább. Mind tele vannak rosttal, jó szénhidrátokkal és értékes növényi fehérjével, gazdagok B-vitaminban, így segítenek megelőzni a télen könnyen ránk törő rosszkedvet és búskomorságot is. Adjuk ezeket a gabonákat és magokat töltelékekhez, levesekhez, ragukhoz, salátákhoz és köretekhez is.