A rántottán túl: egészséges és tápláló reggeliötletek
Az, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, ma már vitán felül áll. Tudjuk azt is, hogy aki kiadósan reggelizik, a nap további részében kevésbé eszi túl magát, kevesebbet nassol és összességében véve jobban teljesít annál, aki nem. De mit és hogyan érdemes enni reggelire? Hasznosítsd jótanácsainkat!
Váljon rutinná!
A legfontosabb dolog, hogy sose vonjuk meg magunktól azt a 10 percet, amíg leülünk az asztalhoz és megreggelizünk, akkor se, ha rohanunk egész nap. Sőt akkor végképp ne, hiszen energiára van szükségünk, ebben pedig segít a reggel elfogyasztott kalóriaadag. Ha vannak gyerekeink, nekik is példát mutatunk. A nagyon sietős reggeleket megelőző este érdemes előkészíteni, amit lehet, például nyugodtan megteríthetünk a reggelihez már lefekvés előtt. Váljon szokásunkká és ragaszkodjunk a reggelinkhez, mert jár és kell nekünk!
Együnk legalább két-, háromfélét!
Szénhidrát, rost és fehérje – mindháromra szükségünk van reggel. Úgy viszont nem jutunk hozzá, ha csak egyfélét eszünk. A megszokott péksütemények, mint mondjuk a kakaós csiga, például nem ideálisak reggelire, mert alig tartalmaznak fehérjét és rostot, cserébe gyorsan felszívódó szénhidrátjaik kibillentik a vércukorszintünket az egyensúlyából és nem is adnak hosszú távra energiát. Fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonát kenyérként vagy kásaként, mellé válasszunk gyümölcsöt, főtt tojást, fehér húst, halat, joghurtot, túrót, sajtot. A zsírtól nem kell félni, viszont minél kevesebb cukrot és sót vigyünk be. Mindenképp igyunk legalább egy pohár vizet vagy teát a reggelihez, mert szervezetünk éjszaka dehidratálódik. A tejet inkább hanyagoljuk. Ha kávézunk, azt lehetőleg a reggeli végén tegyük, mert az üres gyomornak nagyon megterhelő lehet.
Próbáljunk ki valami újat a zabból!
Mindenki evett már zabkását, de mi a helyzet az overnight oats-cal? Nagyon egyszerű elkészíteni, és nem kell reggel hosszadalmas főzőcskézésbe bocsátkozni. A zabpelyhet este be kell áztatni, reggelre szépen megszívja magát vízzel, így rosttal, folyadékkal és szénhidráttal is ellátja a szervezetünket. Körítsük bogyós gyümölccsel, banánnal, mogyoró- vagy mandulavajjal, adjunk hozzá fahéjat, vaníliát vagy akár szegfűszeget.
Chiapuding, a sztárok reggelije!
A chiamag kiváló nedvességmegkötő képességgel rendelkezik, saját tömegének akár kilencszeresét is képes felvenni. A legjobb állagú puding elkészítéséhez viszont nagyjából hatszoros mennyiséget érdemes használni: egy adaghoz 3 evőkanál chia és 1 bögre folyadék szükségeltetik. Ami lehet például növényi tej, legjobb a zsíros kókusztej, mert nagyon szép krémes állagot ad az ételnek, olyasmi lesz, mint egy nagyon jó tápiókadesszert. Jól áll neki a vanília, a fahéj, a kakaó, a juharszirup és a kardamom is. Az elkészítés pofonegyszerű: a magot, a folyadékot és a fűszereket keverőtálban 5 percig keverjük, majd 5 percig pihentetjük, és ismét 5 percig keverjük. Csomómentes állagot kell elérnünk. Ezután a pudingot lefedve a hűtőbe tesszük éjszakára. Reggel még egyszer átkeverjük, bögrékbe töltjük és banánnal vagy bogyós gyümölccsel fogyaszthatjuk, amit akár a mélyhűtőből is kivehetünk.