A legszebb és legváratlanabb receptek sütőtökkel
Aki szokott főzni, az nyilván tudja, hogy a sütőtök sokoldalú alapanyag. Azon túl, hogy simán megsütve bármikor megédesít és átmelegít egy esős őszi estén, még számos lehetőséget tartogat. Összegyűjtöttünk néhány mennyei, és kicsit a megszokottól eltérőbb receptet, amikben ez a remek hozzávaló játssza a főszerepet. Jó étvágyat a különlegességhez!
Sülttökös nachos
Talán mindenki evett már nachost babbal és kukoricával. Sütőtökkel viszont kevésbé szokványos a történet, viszont épp úgy nem bonyolult. Előmelegítem a sütőt 200 fokra. Fél kiló tököt kockára vágok, megsózom, megborsozom, kivajazott tepsiben 30 percig sütöm, időnként átkeverem. Puha legyen, nem kell pirulnia. Kiveszem a tököt, átteszem egy tálba, a sütőt 170 fokra visszaveszem. A tepsibe lerakok 175 gramm tortilla chipszet, erre visszateszem a sülttök felét, 250 gramm salsát, 70 gramm lecsepegtetett konzerv feketebabot, némi friss korianderlevelet és 250 gramm reszelt sajtot. Ismétlem a réteget, és 10 percre visszarakom a sütőbe az egészet. Isteni! Aki szereti még pikánsabban, szeletelt fehérhagymát és Tabasco szószt is tegyen hozzá!
Sülttökös-kecskesajtos Alfredo baconnal
Ez egy igazi amerikai casserole, így cellentani tésztából érdemes csinálni. Ez nagyjából egy megcsavart és hosszabbított szarvacska, ami kevés helyen kapható, de bátran helyettesíthető (fusilli, cavatappi stb.). A tésztát először megfőzöm úgy, hogy kicsit maradjon kemény, a sütőt 175 fokra előmelegítem. Közben egy nagy serpenyőben 4 evőkanál vajat és 1 evőkanál olívaolajat felmelegítek, két mogyoróhagymát és 5 gerezd fokhagymát apróra vágva két perc alatt átpirítok benne. Hozzáadok fél liter főzőtejszínt, 2,5 deci tejet, 12 deka kecskesajtot és parmezánt, fél bögre kockára vágott tököt, fél evőkanál fehérborsot, 2 evőkanál friss zsályát. 8-10 percig lassan rotyogtatom, majd hozzáadom a leszűrt tésztát. Alaposan el kell keverni, de vigyázva, ne törjön össze. A keveréket egy nagy sütőtálba öntöm, tetejére 500 gramm kockázott bacon, 6 deka kecskesajt és ugyanennyi parmezán jöhet. Lefedve 15, majd fedő nélkül újabb 5 percig sütöm. Nehéz és nagyon finom!
Fűszeres fánk sütőtökből
Aki nem szereti a zöldségeket, az is imádni fogja, meg az is, aki az édességet nem szereti. Ezek a kis olajban sült falatkák tényleg fenségesek, és az elkészítésük sem ördöngös. 450 gramm sütőtököt puhára főzök és villával teljesen szétnyomkodom. Egy nagy keverőtálban a következőket vegyítem össze: másfél bögre liszt, 2 evőkanál sütőpor, 3 kiskanál só, 2 kiskanál chili és csípős paprikapehely, egy teáskanál hagymapor. Egy másik tálban a tökpüréhez keverek 2 nagy tojást, fél bögre tejet és 2 evőkanál olvasztott vajat, majd az egészet hozzáadom a száraz hozzávalókhoz. Fakanállal elkeverem. Az olajat 190 fokra melegítem serpenyőben vagy fritőzben, a falatkákat evőkanállal beleszaggatom, elég őket oldalanként 2 percig sütni, hogy szép aranybarna színt kapjanak. Egyszerre csak néhányat sütök. Papírtörlővel kibélelt tálba szedem ki őket, aztán picit pihentetem, és máris megesszük az összeset!