A karácsony jellegzetes fűszerei az európai országokban
Egyre fogynak a hetek a tél legnagyobb ünnepéig, így a háziasszonyok már kezdik törni a fejüket azon, hogy ebben az évben milyen süteményekkel örvendeztessék meg a családot karácsonykor. Köztudott, hogy minden keresztény országnak meg van a maga jellegzetes karácsonyi menüje, amely levesekből, különféle húsételekből és desszertekből áll, sőt koktélok vagy éppen forró (alkoholos és alkoholmentes italok) is a részét képezik az ínycsiklandó ételsornak.
Ezek olyan étel- és italféleségek, amelyek darabjai még a legformabontóbb háztartásban is az asztalra kerülnek az év utolsó heteiben, ezért érdemes tudnunk, hogy mely fűszerek, illetve jellegzetes összetevők képezik a szívüket-lelküket. A keresztény országok fűszerezési szokásaiban olyan óriási különbséget nem találunk, mindenhol megtalálhatjuk a fahéjat, szegfűszeget, ánizst, gyömbért a karácsonyi menüsorban. Általános alkotóelem a főételeknél a hal és a szárnyasok (főleg pulyka), a desszerteknél pedig az aszalt gyümölcsök, a mák, a dió és a csokoládé. Ez utóbbiaknak általában szimbolikus jelentősége van, minden alapanyagfajtához valamilyen hagyomány kapcsolódik.
Nézzük, hogy az egyes országokban milyen különlegességeket, a magyar ízlésnek furcsának tűnő megoldásokat találhatunk meg!
Svédország
A svéd menü különlegessége a sáfrány. Ez a szárított virágfejekből készülő fűszer, amely hazánkban a húsleves színét hivatott megadni, az északi országban egy briósba, vagyis édességbe kerül, különleges színt kölcsönözve a hagyományos sütemény tésztájának. A svéd menü másik különlegessége a kapor, amelyet általában halak ízesítésére használnak.
Dánia
A dán karácsonyi menü egyik főszereplője az egybensült bőrös sertéskaraj. Ennek jellegzetes ízét a babérlevél alkalmazása adja, ami a magyar ízlésvilágnak kissé talán szokatlan. A karamella gyakori vendég az európai konyhákban az év utolsó hónapjaiban, de nem úgy, ahogy Dániában: a karácsonyi ételsor jellegzetes körete a „barna krumpli”, amely a nevét onnan kapta, hogy az apró szemű krumplit kandírozzák, azaz karamellizált cukron párolják le.
Norvégia
Norvégiában az egyik legnépszerűbb karácsonyi étel a bárányborda. Ennek elkészítéséhez sós, szárított és füstölt báránybordákat vesznek alapul, amelyeket az elkészítés előtt 8 órát vízben áztatnak. Végül vízben puhára párolják, amelynek egyetlen fűszere a nyírfavessző vagy nyírfarügy. A norvég karácsonyi menüsor másik különleges elemének szokatlanságát nem az elkészítéséhez felhasznált fűszer adja, hanem az alapanyag esetében alkalmazott tartósítási eljárás, amely a végeredmény ízét és állagát is befolyásolja. A lúgos hal rendkívül népszerű étel, amelyet nyírfahamuval készült lúgos vízben áztatnak, majd néhány napig sima vízben pihentetnek, végül megpárolják.
Németország
Első pillantásra azt mondhatnánk, hogy a német karácsonyi menüben nem találunk különleges fűszereket. Persze, a szegfűszeg teljesen megszokott a téli ételekben, de nem annyira a húsoknál, mint a süteményeknél. A németeknél azonban a libasült készül ezzel a karakteres ízű fűszerrel, sőt a combokat még alma és ribizlidzsem hozzáadásával is pikánsabbá teszik.
Franciaország
A francia karácsonyi menü rendkívül változatos, tájegységenként eltérő, de minden fogáshoz a máshol is jellegzetes fűszereket használják. Ami különlegességként kiemelhető, az a virágokkal történő ízesítés, így a narancsvirág, levendula alkalmazása, amelyeket elsősorban édességekhez használnak.
Olaszország
Olaszországban is jellemző, hogy a különféle tájegységeken más és más ételek kerülnek karácsonykor az asztalra. Általánosságban elmondható, hogy az olasz ünnepi ételeket hazánkban szokatlan vagy kevésbé elterjedt hozzávalókkal (mogyoróhagyma, szárzeller) dobják fel, illetve, hogy ragaszkodnak a friss, zöld fűszerek (rozmaring, kakukkfű, majoranna, zsálya) alkalmazásához.