Burgundiai marharagu
Egy franciás könnyedségű marhafogás, amely mégis nagyon közel áll a magyar ízvilághoz.
Elkészítés
-
A húst tisztítsuk meg, vágjuk ki az inakat és vágjuk nagyobb kockákra. A gombát és a répát tisztítsuk meg, és szeleteljük fel. A szalonnát vékonyan csíkozzuk fel, a hagymát vágjuk apróra.
-
Tegyük a fazékba a zsírt, dobjuk bele a húst, és kifehéredésig pirítjuk. Szedjük ki egy tálba. Tegyük a helyére a gombát és a répát, szintén pirítsuk néhány percig, majd szedjük ki ezt is.
-
A visszamaradt zsiradékon pirítsuk meg szalonnát és a hagymát. Ha kevés a zsiradék, pótoljuk ki. Adjuk hozzá a paradicsomot, törjük bele a fokhagymát, és pirítsuk 1-2 percig.
-
Tegyünk vissza mindent az edénybe, öntsük fel a húslevessel és a borral. Ízlés szerint sózzuk meg. Adjuk hozzá a babérlevelet, a kakukkfüvet és szórjuk meg a petrezselyemmel. Fedjük le, körülbelül 2 óra alatt készre pároljuk. Az állaga akkor jó, ha pörkölt sűrűségű, ezért, ha menet közben elfő a leve, pótoljuk a vizet.
-
Ha elkészült, adjuk hozzá a vajat. Tálaláskor szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel. Kínálhatunk hozzá burgonyát, galuskát, de akár tésztát is.