Kávézselés panna cotta
Az olasz nyaralásokat mi idézhetné meg jobban, mint néhány egyszerű, ellenállhatatlan olaszos fogás. Az egyik kedvenc desszertem a panna cotta. No persze nem a gumiszerű, ízetlen változat. Hanem a selymes, krémes, ízes desszert. A vaníliás, tejszínes krémet fehér csokoládéval gazdagítottam, a tetejére pedig húztam egy réteg kávézselét. Így aztán olyan érzésünk lehet a desszert kanalazgatása közben, mintha egy jó habos kávét is elfogyasztottunk volna. Fontos, hogy a lehető legmagasabb zsírtartalmú tejet és tejszínt használjuk hozzá!
Elkészítés
-
A tejszínt és a tejet összeforraljuk a vanília kikapart magjaival, majd lehúzzuk a tűzről.
-
A zselatint és a porcukrot elvegyítjük, majd állandó keverés mellett a meleg, tejes tejszínhez keverjük. Amikor teljesen felolvadt benne a zselatin, hozzáadjuk a felaprított fehér csokoládét is, és simára keverjük. Az így kapott folyadékot 4 egyforma tálkába adagoljuk, és hűtőbe tesszük.
-
Amikor már megszilárdult a krémünk, elkészítjük a kávézselét. Ehhez megfőzzük a kávét, majd ugyanúgy, mint a tejszínes résznél, belekeverjük a zselatin és a cukor elegyét. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a tejszínes réteg tetejére adagoljuk. (A kávézselé ne legyen túl vastag, inkább öntsük ki a megmaradt kávét.)
-
A teljes szilárdulásig hűtőben pihentetjük a desszertet.