Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

Segít a fűszerkeverék

Aki még csak ismerkedik a sütés-főzés tudományával, az tudja, hogy nem mindig sikerül úgy az étel, ahogyan szeretné. Vagy túl sós, vagy ízetlen, mert kevés fűszer került bele, vagy nem az ételhez illő fűszert választotta. Ha nincs sok időnk és tapasztalatunk, és biztos sikerre vágyunk, akkor érdemes kész fűszerkeverékeket vagy fűszersókat használni.

Szinte mindenki tanácstalan kezdetben, hogy milyen fűszereket válogasson össze, hogy a brassói aprópecsenye ugyanolyan jó legyen, ahogyan otthon készítették, hiszen nehéz jól eltalálni az ízeket és az arányokat. A különböző kész fűszerkeverékek és fűszersók használatával ugyanakkor sokkal könnyebb dolgunk van. Utóbbi használatakor figyelembe kell venni, hogy a húst nem kell külön megsózni. A mennyiséget érdemes egyéni ízlés szerint kikísérletezni, így készíthetjük az étele enyhébb, vagy intenzívebb ízekkel.

A keverékekbe, fűszersókba egymással jól harmonizáló alkotóelemek kerülnek, de bátran kiegészíthetjük saját ízlésünk szerint. A mustáros gyorspác mellé méz is kerülhet, a ropogós sültcsirke fűszerkeverékbe pedig még kevés kurkuma is.

A magyar konyha többnyire a sertéshúst és a szárnyasok húsát használja. A különböző fűszersók segítségével nem csak gyors és ízletes ebédet, vacsorát varázsolhatunk az asztalra, de családi, baráti összejövetelek alkalmával grillezéshez is használhatjuk.

A rablóhús, a fűszeres tarja, a brassói aprópecsenye és a magyaros sertéssült fűszersóval készült húsok egy kerti grillezésen vagy hűvösebb napokon a teraszon sütögetve illatukkal, ízükkel felidézhetik a nyári estéket, a gyros fűszerkeverék pedig egy görög tengerparti nyaralás hangulatát.

Érdemes a szárnyasoknak külön keveréket összeállítani vagy olyan kész keveréket vásárolni, mint a ropogós sültcsirke fűszersó. A burgonyát is ízesíthetjük grillezés előtt sült krumpli fűszersóval.

A legjobb, ha bepácoljuk a húsokat és néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük sütés előtt. Mindig előbb a fűszersóval dörzsöljük be a szeleteket, majd a hús zsírosságától függően vékonyan kenjük be olajjal.

Nem csak a sülteket érdemes így ízesíteni, hanem a töltött hús is ízletesebb, ha a szeleteket külön fűszerezzük.

Vegetáriánusok a rakott és grillezett zöldségeket is ízesíthetik fűszersóval, különleges, zamatos lesz az étel.

Érdemes otthon egyéni fűszerkeverékekkel kísérletezni. Sertéshúshoz például 1-1 arányban kerülhet őrölt fűszerköményből, borsból, rozmaringból – ínyencek összetört borókabogyót is tehetnek bele. A szárnyasok alapkeverékébe 2-1-1 arányban kerüljön majoránna, fehér bors, pirospaprika. Általában fűszerenként egy-egy mokkáskanálnyit tegyünk, borókabogyóból ehhez egy szemet számoljunk. Ez a keverék 3-4 szelet húshoz elég.

Készen vásárolt fűszerkeverékeket salátákhoz, savanyúsághoz, mártásokhoz is érdemes kipróbálni, utóbbiakhoz például a citrombors keveréket.

A fűszerek nélkülözhetetlenek a konyhában. Ha a leggyakrabban készített ételekhez mindig tartunk otthon előre összeállított keveréket, gyorsabb, egyszerűbb lesz a főzés, ízletesebb az étel.