Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekA fűszerezés alapjaiFűszerek, amelyeket már az ókorban is használtak

Fűszerek, amelyeket már az ókorban is használtak

Számtalan fűszerrel és fűszerkeverékkel ízesíthetjük az ételeinket – ez részben a felfedezések korának, az utazásoknak, más kontinensek meghódításának köszönhető. Ma is használt fűszereink egy része Ázsiából, de van amelyik Amerikából származik, és csak a középkortól kezdett terjedni a használata. Arról azonban gyakran megfeledkezünk, hogy már az ókorban is sokféle növényt használtak az ételek ízesítésére, és hogy a fokhagyma az egyiptomi, majd a hellén és római kultúrában is szerepet kapott.

A görögök és rómaiak leginkább a Földközi-tenger partvidékén termő, őshonos növényeket, kisebb részben pedig a távoli tájakról hozott fűszereket használták.

A bibliai tájakon a fokhagymán és vöröshagymán kívül ismerték többek közt a köményt, a koriandert, a sáfrányt, a babért, a vadmajoránnát, a mustármagot, és az Arábiában termő fahéjat, és mézzel édesítettek.

Dél-Európában megterem többek közt a rozmaring, a majoránna, az oregánó, a metélőhagyma, a koriander, a mustár, a kakukkfű, a csombor (vagy borsikafű), a menta, a fekete üröm, a fehér üröm és a babér. A Földközi-tenger mellékéről származik az ánizs, amit az ókori Egyiptomban és a keleti kultúrákban is használtak, és annak idején egyébként a rómaiak közvetítésével került Pannóniába. Az ókorban a borsot is ismerték a mediterráneumban, de Magyarországon például csak a középkorban terjedt el.

A görögök a korabeli források és a történészek szerint szerették a zamatos fogásokat, sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztottak. A konyhában a szezámmagot, a köményt, az ánizst, a kaprot, a koriandert, a mentát, a zsályát, a majoránnát, a rutát és a citromot is használták. Mazsolával, mézzel, édes gyümölcsökkel vagy nádcukorral édesítették az ételeiket, és készítettek ecetet is. A húsokat zöldfűszerekkel pácolva sütötték meg. A fahéjat és a borsot pedig Nagy Sándor hozta be Dél-Európába a Kr. e. 326-os indiai hadjárat során.

A rómaiak kezdetben puritán módon étkeztek, a gyümölcsök, zöldségek, kenyérfélék, sajtok domináltak, és csak a pun háborúk után terjedtek el a bőségesebb lakomák fűszerezett, pácolt hússokkal, halakkal. A császárság korában pedig a tehetős rómaiak fényűző, extrém lakomákat rendeztek, a fűszerezés egyre erőteljesebbé, gazdagabbá vált. A rómaiak is használták a mediterráneum zöldfűszereit, ezen kívül pedig a borsot, petrezselymet, az ánizst, a mentát, a pirított köménymagot, a zellermagot, a datolyát, a mézet és az ecetet. Mártásaikat borssal, borral, mézzel, olívaolajjal és különféle fűszerekkel készítették. A fahéjról, majoránnáról, a szegfűszegről és a sáfrányról pedig egy időben úgy tartották, hogy az illatuktól vonzóbb lesz az ember.