Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekA fűszerezés alapjaiMire ügyeljünk a kisgyerekek ételeinek fűszerezésekor?

Mire ügyeljünk a kisgyerekek ételeinek fűszerezésekor?

Azért, mert kicsi a gyerek, attól még használhatunk fűszereket, melyeket, ha gondosan válogatunk, alkalmazunk, az egészségüket is szolgálják. Ám a kicsik ételeinek a fűszerezéskor vannak szabályok, amelyeket be kell tartanunk.

Nem egy időben

A fűszereket a hozzátáplálás elkezdése után pár hónappal kezdhetjük el bevezetni. A hozzátáplálást általában hat és nyolc hónapos kor között szoktuk kezdeni. Addig, amíg a kisbaba nem ismeri a hozzávalók eredeti természetes ízét, addig ne fűszerezzünk. Tehát vezessük be a krumplit, az almát, a sütőtököt, és így tovább, majd csak ezek után kezdjük el a fűszerekkel való „zsonglőrködést”.

Külön-külön

Amikor a kisgyerek már elég zöldséget és gyümölcsöt és azok ízét is jól ismeri, úgy elkezdhetjük finoman fűszerezni is az ételeit. Arra érdemes figyelni, hogy a fűszerek bevezetésekor is kis lépésekkel haladjunk, azaz ne együtt adjuk elsőre a fahéjat, a vaníliát és a szegfűszeget a tejberizshez! Fontos, hogy a kisgyerek megismerje külön-külön az egyes fűszereket, és azok ízeit. Ügyeljünk arra, hogy a kisbaba ételébe csak minimális mennyiségű fűszer kerüljön, mely egy felnőtt fűszeradagjának kb. a harmada.

Csak megbízható forrásból

Fontos, hogy a babák első fűszerei tiszta, lekövethető forrásból származó, minőségi alapanyagokból készüljenek. Részesítsük előnyben az egész fűszert tartalmazó árukat az őrölthöz képest.

Kisbabák ételeihez kis mennyiségben is adható fűszerek

Az édes ételekhez, mint amilyenek a különböző gabonákból készített kásák, esetleg később a süteményekhez, desszertekhez jól illik a fahéj, a valódi vanília, a szerecsendió, a szegfűszeg, a menta. A főzelékekhez adhatunk friss aromás fűszernövényeket is, mint amilyen a bazsalikom, a petrezselyem, a rozmaring, az édes fűszerpaprika.

Só és bors?

Mindkettőt adhatjuk, a kulcsszó a mérték. Egy csipet himalája só, vagy egy tekerésnyi őrölt bors kiemeli az ételek ízét, mely így vonzóbbá válik a kisgyerek számára. Azt azonban kerüljük el, hogy a felnőtteknek szánt, és ezek szerint ízesített, fűszerezett ételekből adunk a kisgyermekeknek is. Ha nem szeretnénk külön főzni, akkor csak a főzés végén fűszerezzünk, mégpedig úgy, hogy kivesszük a kisgyermek adagját, és azt külön ízesítjük. Így ugyanazt eheti a család, de mégsem terheljük meg a pici szervezetét.