Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekA fűszerezés alapjaiFűszernövény nevelése balkonládában

Fűszernövény nevelése balkonládában

Nem kell feltétlenül kertes házban laknunk ahhoz, hogy friss fűszernövényekkel ízesíthessük kedvenc ételeinket. Akár a panelban, balkonládában is nevelhetünk például bazsalikomot, snidlinget, petrezselymet, oregánót. Ezek nagy része nem olyan igényes növény, így akár cserépben is sokáig megél. Ha jól csináljuk, akár késő őszig is élvezhetjük a friss fűszernövények illatát és ízét. Ha elég kreatívak vagyunk, a lakás vagy az erkély dísze is lehet a „kiskert”.

Hova tegyük?

Nem mindegy hová tesszük őket, mert az északi fekvésű helyeket nagyon kevés növény tolerálja, míg a déli és a nyugati fekvésű ablak vagy erkély kedvező szinte minden fűszernövény számára. Arra ügyeljünk, hogy ne legyen huzatos helyen és lehetőleg távol legyen a forgalmas utcától, mert különben szennyeződhet. A napos helyeket kedveli a rozmaring, a kakukkfű, a bazsalikom, a citromfű, az oregánó, a zsálya, a majoránna és a levendula. A félárnyékos helyet kedveli a lestyán, a menta, a kapor, a turbolya és a tárkony.

Mibe ültessük?

Lehet cserépbe vagy ládába is ültetni, de az fontos, hogy bármelyiket is választjuk, az alja legyen kilyukasztva. Ha esetleg nincs rajta, akkor érdemes fúrni rá néhány kivezető nyílást, hogy a felesleges víz távozhasson. A láda praktikusabb, mert többféle növény is ültethető bele, egy 60X40-es ládába akár 4-5 növény is ültethető. Ha többfélét ültetünk, fontos, hogy jól válogassuk össze az azonos igényűeket, például vízigényest a vízigényessel, napfénytűrőt a napfénytűrővel.

Vannak olyan bokrosodó fajták, mint a levendula vagy a rozmaring, ezeket célszerűbb cserépbe rakni, de ne műanyagból készültet válasszunk. Sokkal jobb választás a faláda, faedény, dézsa, bár ezek nem túl időtállók.

A legtöbb virágföld alkalmas fűszernövények termesztésére, de lehetőleg válasszunk olyat, amiben kevés a tápsó és nem volt trágyázva.

Praktikusabb, ha palántát ültetünk és nem vetőmagot. Ha mégis a mag mellett döntünk, azt előbb csíráztatni kell. Ha magot ültetünk akkor figyeljünk a mennyiségre, mert, ha túl sűrűn szórjuk, lehet, hogy nem fejlődik ki rendesen. Kivéve a metélőhagyma, azt célszerű sűrűn szórni.

Figyelni kell az öntözésre is, ne álljon a víz a cserépben vagy a ládában, mert akkor kirohadhat. Kevés vizet igényel a zsálya, majoránna, kakukkfű. Könnyen kezelhető a bazsalikom, a kapor és a petrezselyem is.

Leszedés, szárítás

Nincs is jobb annál, mint amikor főzés előtt frissen szedjük a fűszernövényt, amit azonnal fel is használunk. Azonban, ha sok van, érdemes leszedni és megszárítva, akár aprítva eltenni belőle, hogy mindig a rendelkezésünkre álljanak a megfelelő fűszerek. Figyeljünk oda, hogy szárításkor ne szennyeződhessen semmivel a növény. Van, amit egy ideig frissen leszedve mélyhűtőben is tárolhatunk, ilyen például a petrezselyem. Felolvasztás után a teljes mennyiséget azonnal fel kell használni, így érdemes kisebb csokrokba összerakva lefagyasztani.