Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekA fűszerezés alapjai10 dolog, amit a fűszerek felhasználásáról tudni érdemes

10 dolog, amit a fűszerek felhasználásáról tudni érdemes

A konyhaművészet egyik titka a jó fűszerezés. Ha beleolvasunk régi, akár évszázadokkal ezelőtti szakácskönyvekbe, láthatjuk, hogy a változatos és különleges fűszerezés nem új keletű divat. Mit érdemes tudni a fűszerek felhasználásáról?

Fűszerek nélkül unalmasabb az étel

Ha ízesítés nélkül próbálnánk elkészíteni a megszokott fogásainkat, nem sok kedvünk lenne az elfogyasztásukhoz. A fűszerektől illatos, ízes, étvágygerjesztő lesz az étel. Élvezetesebbé teszik a táplálkozást, és a szervezetünk hatékonyabban hasznosítja az elfogyasztott ételt. A majoránnával és köménymaggal készült zöldségfélék, húsok például könnyebben emészthetők.

Az egyoldalú fűszerezés káros lehet

A népszerű hármas − a pirospaprika, a bors, a só − elmaradhatatlan a magyar háztartásokból, de ha erre alapozzuk a fűszerezést, egyhangú lesz, ami az asztalra kerül, és például a bors gyomrot ingerlő hatása az egészségünknek is árthat.

Intenzív vagy enyhébb fűszerek?

Elsősorban az étel jellegétől és az egyéni ízléstől függ, hogy milyen intenzíven fűszerezünk. Annyit azonban elmondhatunk, hogy a rafinált fűszerezés sokszor jobb a harsogó, erős ízeknél. Az egymáshoz passzoló, az étel jellegét kiemelő fűszerekkel készült ételek verhetetlenek.

A helyes arányokon múlik a siker

Arra nincsen szabály, hogy mennyit használjunk egy-egy fűszerből, de azt jó tudni, hogy alapvetően három módon ízesíthetünk.

Bizonyos fogásoknál (például a többféle zöldséggel készült egytálételeknél) nem a fűszer íze dominál, de a hiánya észrevehető. Ügyeljünk arra is, hogy az étel ne veszítse el eredeti aromáját.

Más fogásoknál, mint a kelkáposztából, burgonyából készült ételeknél éppen kiemeljük az eredeti ízt a fűszerekkel.

Végül van, amikor érdemes tompítani az eredeti ízt vagy szagot, például a kacsa, liba, bárány, marha elkészítésénél.

Mi is készíthetünk fűszerkeveréket

„Vaddisznósült sóban, kakukkfűvel, vadalmával, ecettel, vöröshagymával, zsályával, majoránnával, musttal.” Így kezdődik egy 16. századi recept. Bár ilyen különlegességeket a mindennapokban nem használunk, biztos sikert hozó fűszerkeveréket mi is összeállíthatunk. Ilyen az alábbi olajos pác – érdemes ezzel bedörzsölni a sertéshúst és egy éjszakára a hűtőszekrénybe tenni sütés előtt: a páchoz fél-fél mokkáskanál őrölt fekete bors, őrölt kömény, majoránna, oregánó, tárkony, rozmaring, csipetnyi turbolya és kakukkfű és fél dl olaj kell, illetve só ízlés szerint.

Diéta és fűszerezés

A diéta és a fűszerezés nem áll ellentétben egymással. Aki valamilyen étrendi megszorítást követ, annak sem kell egyhangú ételeket fogyasztani. Az intenzív illatú, izgató, erős fűszerek (paprikafélék, hagymás fűszerkeverékek, borsfélék) helyett például érdemes zöldfűszereket használni.

Vásárlás

Általános tanács, hogy ne vásároljuk túl magunkat fűszerekből. A csomagoláson lévő információkat mindig figyelmesen olvassuk el. Fontos a lejárati dátum, az összetevők listája is. A gyártók az esetleges keresztszennyeződéseket is feltüntetik, gondolva az allergiásokra.

Biztonságosabb jól ismert vagy bejáratott márkájú terméket venni.

Alapfűszerek a polcon

Akad néhány gyakrabban használt fűszer, ami jó, ha mindig van otthon.

Babérlevél

Egyes hazai ételek elkészítéséhez, pácokhoz, főzelékekhez, levesekhez nélkülözhetetlen. Nem csak egész leveleket használhatunk, kapható őrölve is.

Borsból többfélét is tarthatunk. Az egész és az őrölt erősebb, csípősebb fekete bors vagy enyhébb fehér bors mellett elsősorban díszítéshez rózsaborsot is.

szerecsendió a mártások, szószok, felfújtak, töltelékek fűszere, és a spenótot is pikánsabbá teszi.

kömény egészben és őrölve, a majoránna morzsolt formában kerülhet a polcra.

Nagy segítség a konyhában a szárított petrezselyem, ha nem jutunk hozzá frissen vágotthoz.

Édes ételekhez a vaníliarúd és a fahéj szintén egészben és őrölve.

A mediterrán fogásokhoz pedig bazsalikomot és oregánót érdemes beszerezni.

Fűszerek aprítása

A frissen őrölt bors aromája utolérhetetlen. A konyhai eszközök között helye van a borsdarálónak is. Ha mi magunk aprítjuk a fűszereket, használjunk ehhez külön vágódeszkát, konyhai ollót és reszelőt.

Tárolás

A jól lezárható dobozban tartás alapszabályát azzal egészítenénk ki, hogy célszerű eredeti csomagolásban, például a saját tasakjában a dobozokba zárni, mert így könnyen ellenőrizhető a szavatossági idejük, és nem keverednek más fűszerrel.

Ne tartsuk nedves, párás helyen a tasakokat, mert megpenészedhetnek a fűszerek. Ha egy fűszer gyanús, nem jó az illata, összeáll, vagy furcsa szálakat látunk benne, ne sajnáljuk kidobni.

A házilag összeállított fűszerkeveréket tartsuk sötét, jól lezárható üvegben.

A fűszerolajok tárolásra is legyen mindig zárható üvegünk, amiből könnyű kiönteni, és a terített asztalon is jól mutat.