Őszi Chutney – almával, szilvával, és egy izgalmas fűszerezéssel húsokhoz
Itt az ősz és számtalan olyan gyümölcsöt szüretelhetünk, amely ebben az időszakban érik. Ezekből általában lekvárt főzünk, vagy éppen befőttként eltesszük. Én most egy sokkal izgalmasabb megoldást szeretnék mutatni a mindenki által ismert szilva és alma házasságából. Tökéletesen passzol például marha vagy sertéssülthöz a most következő chutney. MI AZ A CHUTNEY? Joggal teheted fel ezt a kérdést! Nem született úgy senki, kivéve az indiaiak, hogy tudják mi is ez. Eredetileg Indiából származó darabos fűszeres-édes mártás, amelyet gyümölcsökből és/vagy zöldségekből állítanak elő. Az édes, csípős és savanykás ízek dominálnak. Ha gyümölcsből készítjük, akkor is adunk hozzá hagymát és némi chilit, hogy kellően pikáns legyen. Európába a brit utazók hozták be a gyarmatosítás idején.
Elkészítés
-
Az almát és a szilvát megmossuk, kimagozzuk és héjával együtt felkockázzuk. A lilahagymát megtisztítjuk és finomra aprítjuk.
-
Egy lábasba öntjük a felvágott gyümölcsöket és a lilahagymát. Meglocsoljuk 1 dl balzsamecettel az egészet. Hozzáadjuk a barnacukrot a rozmaringot, a csillagánizst és a chiliport. Alaposan összekeverjük az egészet.
-
Gyakori kevergetés mellett közepes fokozaton kb. 20 percig főzzük az illatos chutneyt. Akkor jó a chutney, ha már sűrű, kissé ragacsos az állaga. Ekkor lehúzhatjuk a tűzről.
-
Végül sterilizált üvegekbe töltjük az elkészült főzetet, felcímkézzük és hűtőben hosszú hetekig tárolhatjuk. Kínáljuk sült húsok mellé vagy húsos szendvicseket tehetünk izgalmasabbá vele.
-
BOLDOG KUKTA TIPP: Tudod hogyan sterilizálhatod a befőttesüvegeket? Három gyors lépés az egész. Én mindig így készítem elő ezeket: 1. Mosogasd el alaposan meleg, ecetes vízben az üvegeket! 2. Állítsd tepsibe a vizes üvegeket szájukkal felfelé! 3. 15 perc alatt sütőben, közepes fokozaton szárítsd meg azokat!