Újragondolt hagyományok és minőségi fűszerek széles és izgalmas választéka.

Kövess minket Facebookon és Instagramon

Érdekességek

FőoldalÉrdekességekÚjdonság és hagyomány egy asztalon- avagy hogyan fűszerezzük meg az újévi menüt

Újdonság és hagyomány egy asztalon- avagy hogyan fűszerezzük meg az újévi menüt

Amióta csak az eszed tudod, lencsefőzelék és virsli volt az újévi ebéd, illetve vacsora? Már a könyöködön jön ki? Annyi, megingathatatlannak tűnő szokást rúgott fel ez az év, talán épp itt az ideje, hogy a gasztronómia terén is átvegyük az irányítást- vagy a fakanalat.

A két legfontosabb újévi étel már említésre került, de vajon miért is fogyasztjuk ezeket? Miért olyan különleges az, hogy milyen alakú, ízű ételt fogyasztunk? A magyar hagyományok többségéhez a legkülönbözőbb népi hiedelmek kötődnek, és bár a tevékenység maga nagyjából megegyezik, az okáért felelős babonák kevésbé. Szemezgessünk hát a gasztrobabonákból és receptekből!

Abban egyetértünk, hogy a két legfontosabb dolog újévkor a jó italok és a bőséges étkezés, hiszen ez előrevetíti a gazdag évet. Érdemes ennek a bőségnek disznóból állnia: ezek az állatok ugyanis kitúrják a szerencsét, mint vad társaik a makkot! Azonban tyúkot, libát, pulykát és egyéb szárnyas baromfit kerülni kell, mert azok elkaparják a jó esztendőt.

Magyar sertéssült (rizibizivel)

Ez a hiedelem jelenik meg a virslievésben, azonban számos más módon is el lehet készíteni egy sertést, sőt, ha hűek szeretnénk maradni a hagyományainkhoz, választhatjuk a magyar sertéssült receptet! Az elkészítésen sem kell törnünk a fejünket sokat: a boltokban kapható Horváth Rozi mixeken megtalálható a recept.

Mustáros-tejszínes lencse

Ha pedig a disznóságokat ilyen szépen megoldottuk, itt az ideje hozzáfogni a lencséhez! Az úgynevezett szemes termények, melyek sok apró magot tartalmaznak, már kinézetre is a gazdagsághoz, a bő pénzterméshez köthetőek. Ilyen ételek a lencse, a rizs és a köles. Ugyan bevonzhatnánk a pénzenergiát már azzal is, ha a sertéssült mellé rizi-bizit készítenénk, de jobb biztosra menni, nemde? Gondoskodtunk tehát egy nagyszerű lencsereceptről, ami kicsit feldobhatja a szokásos lencsefőzelék-virsli kombinációt, és még csak nem is igényel séfmesteri címet.

shutterstock_1841328664.jpg

Szükségünk van hozzá negyed kiló lencsére. A kiválogatás és beáztatás után (ami három órától egy egész estéig tarthat) szűrjük le, mossuk meg és tegyük fel vízben főni. Közben vágjunk apróra egy fél póréhagymát. A lencse felforrása után öntsük le a levét, és adjunk hozzá annyi friss vizet, hogy egy ujjnyira lepje el. Az apróra vágott póréhagyma nagy része ekkor bele is kerülhet, de hagyjunk egy keveset a díszítésnek is! Tegyünk hozzá egy kiskanál fokhagymagranulátumot, szórjuk meg egy kevés sóval, és közepes lángon főzzük 20-25 percig. Ha közben elfőtte a levét, pótoljuk. Közben keverjünk össze egy kis edényben két dl tejszínt és egy evőkanál dijoni mustárt, amit a megpuhult lencséhez hozzákeverhetünk, majd rottyantsuk fel pár percre. A találásnál adhatunk még hozzá tejszínt és a maradék apró póréhagymát.

https://www.horvathrozi.hu/receptek/mustaros-tejszines-lencse

Csoki mousse posírozott körtegolyókkal

Ha valami igazi ínyencségre vágyunk, itt az ideje kipróbálni az év során nem ismert recepteket! Ráadásul nem is akármilyet. Egy édes finomsággal jobban indul az új év. A hiedelem is így szól: aki újév napján édeset eszik, annak az egész éve édes lesz. Ha szánunk rá tehát egy órát, mi is elsajátíthatjuk a bonyolultan hangzó, de különleges mousse receptet: a mousse nem más, mint egy lágy, krémes hab, ami a legkülönfélébb ízesítésekkel lelhető fel. Íme a recept:

https://www.horvathrozi.hu/receptek/csoki-mousse-posirozott-kortegolyokkal

Végül pedig egy jótanács: Az üres zsebek, szekrények és polcok nem vonzanak bőséget, így érdemes bevásárolni az új esztendőre, és teli éléskamrával, hűtővel várni annak beköszöntét. Ki tudja, milyen nagyszerű ételek juthatnak még eszünkbe akár a bevásárlás alatt is!